TRAGIČNA BROJKA: STREPTOKOK A ODNIO ŽIVOTE 15 MALIŠANA

U Britaniji je od posljedice Streptokoke A ove zime preminulo 15 mališana, saopćili su zvaničnici.

Podsjetimo, u posljednje dvije sedmice iz kraljevstva samo stižu vijesti o djeci koja su preminula od posljedica streptokoka.

Zdravstvene vlasti su nakon ovih slučajeva pokrenule opsežnu istragu, kako bi se utvrdilo kako je došlo do širenja infekcije među učenicima širom zemlje.

Streptokok predstavlja grupu bakterija koju čine 103 vrste streptokoka. Postoje vrste streptokoka koje nisu patogene i dio su normalne bakterijske flore ljudskog organizma tzv. mikrobiote. Streptokokne infekcije ne treba miješati sa stafilokoknim, jer one predstavljaju drugu grupu infekcija koje su zapravo znatno manje opasne po zdravlje i ne izazivaju toliko komplikacija.

Piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes grupa A) jedan je od najvažnijih bakterijskih patogena koji uzrokuje bolesti kod ljudi. Izaziva mnogobrojna oboljenja sa različitom lokalizacijom.

Izvor zaraze jesu oboljeli ili kliconoše, dok je kod djece kliconoštvo mnogo češće nego kod odraslih. Bolest se od zaraženog može dobiti u roku od 10 dana.

Neliječeni bolesnici, naročito oni sa gnojnim iscjetkom iz nosa i ždrijela mogu širiti infekciju sedmicama i mjesecima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.