TRAVLJANIN ZA HAYAT: BILO JE GOVORA DA ĆE ZADIRATI U BUDŽETE GRADOVA, TO NE BI MOGLO BEZ NAŠE SAGLASNOSTI

Predsjedništvo Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) na održanoj online sjednici razmatrali su trenutnu situaciju vezanu za epidemiju koronavirusa.

Piše: Emrah Fejzović

Doneseno je niz zaključaka i uputilo više zahtjeva Vladi FBiH, kantonalnim vladama i ostalim nadležnima u povodu krize izazvane pojavom koronavirusa u BiH i posljedicama koje bi pandemija koronavirusa mogla izazvati na planu života građana, te finansijskom i privrednom planu u F BiH.

O donesenim zaključcima, upućenim zahtjevima u Dobar dan BiH razgovarali smo s Vesnom Travljanin, direktoricom Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao i sve, situacija s pandemijom virusa korona iznenadila je sve, pa tako o i SOG FBiH.

  • Od samog početka ove situacije koja se desilo i koja nas je zaista sve iznenadila poduzeli smo određene korake kako bi se ostvario rad na terenu kako bismo mogli pratiti rad svih službi općina. U ovoj situaciji se moglo vidjeti kako se na terenu odvija život. Tu se radi o pomoći zdravstvenim centrima, dezinfekcionim čišćenjima naših ulica i gradova, nabavci materijala – kazala je Travljanin iz eksternog studija Hayata.

Na odražnoj sjednici su doneseni jednoglasni zaključci koji se odnose na činjenicu da se u ovakvim okolnostima moraju uvažavati stavovi jedinica lokalne samouprave.

  • Sve mjere koje se donose u saglasnosti su s nama. Kako smo već obavijestili medije i vlade tom prilikom smo naveli da zaista općine u ovakvoj situaciji ne mogu bez rebalansa budžeta da funkcioniraju – tvrdi i dodaje:
  • Danas je premijer Novalić u svom paketu mjera dobrim dijelom prezentirao ono što smo mi adresirali. A to je da općine u ovim situacijama mogu preraspodijeliti sredstava, namjenska sredstava mogu da koriste nenamjenski u ovim uslovima. Sve to kako bi općine mogle odgovoriti građanima u ovakvim okolnostima.

U razgovoru ne krije zadovoljstvo nakon što je dio preporuka usvojen.

Hayat

Predsjedništvo SOGFBiH također je uputilo apel Vijeću ministara BiH da ubrza protok roba i proizvoda na graničnim prijelazima BiH te da se omogući izvoziti robe i proizvoda preko graničnih prijelaza Izačić, Orašje, Kamensko i ostalih graničnih prijelaza.

  • Tom prilikom smo naveli, Vijeće ministara smo adresirali kada su u pitanju granični prijelazi zbog ogromnih zadržavanja na granicama, druga pitanja  o kojima se govorilo je da zaista kod promjena određenih propisa moraju ispoštovati procedure prije svega parlamentarne, bilo je govora da će zadirati u budžete gradova što ne bi moglo bez naše saglasnosti.

Između ostalog, zatraženo je i preispitivanje mjere zabrane kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kako bi i te kategorije mogle sudjelovati u obavljanju poljoprivrednih poslova u vrijeme sjetve.

Kako se konferencija za medije Kriznog štaba Federalne uprave Civilne zaštite održavala u toku emisije stigla je informacija da je osobama starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje od 8.00 do 12.00 sati kako bi preuzeli svoje penzije.

Travljanin ističe da su to tražili isključivo zbog poljoprivrede jer je sada vrijeme sjetve.

  • To je prije svega zbog poljoprivrede rečeno, sad je vrijeme sjetve. Zaista bi trebalo voditi računa da se obrade površine. Ovih dana je bilo dosta govora da će ministarstvo poljoprivrede alocirati određena sredstva za poljoprivredu, općine mole da ide preko njih – kaže.

Savez nije političko udruženje

U nastavku razgovora Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine kaže kako SOGFBiH nije političko udruženje.

Hayat
  • Mi smo nevladina organizacija koja ima specifičan status, mi smo zakonski zastupnici svojih članova pred svim nivoima vlasti. Nedavno je premijer Novalić bio na našoj sjednici gdje se govorilo o planiranju u lokalnoj zajednici, tu smo također prepoznati- kaže.

Dodaje da donose odluke koje su u interesu za sve građane.

Saradnja između lokalnih zajednica

Kako se radi o udruženju čiji su članovi okupleni oko istog interesa to je razlog zbog kojeg postoji i saradnja između članova, odnosno općina i gradova.

  • Postoji svakodnevna saradnja. Pokušavamo da se povežemo i preporuke širimo dalje. Mislim da ćemo istrajati na tome i da imamo dobru kooperaciju. Jedni drugima pomažemo i zaista zajedničkim  djelovanjem postižemo ciljeve, jer vidimo da u sistemu vlasti u BiH lokalni nivo je baza društva. To se u ovim nemilim okolnostima nažalost i dokazuje.

Predsjedništvo Saveza također je zahtjevalo da snošenje tereta financijske krize mora ići “odozgo prema dolje”, odnosno od državne razine prema lokalnoj razini vlasti.

Travljanin tvrdi da će općine ispunjavati svoju funkciju, ali da ne mogu donositi mjere stabilizacije.

  • Predsjedništvo smatra da sve zemlje koje su pogođene pandemijom polaze odozgo. Općine će raditisvoje i one će ispunjavati svoju funkciju, ali ne mogu one donositi mjere stavilizacije i pomagati privredu na terenu bez federalnog i kantonalnog nivoa – kaže naša gošća.

Od svih zahtjeva postoje i pririteti, smatraju da je prioritet da općine mogu ispunjavati svoju funkciju.

  • Prioritet bi bio da općine mogu ispunjavati svoju funkciju, jer niko u svom budžetu nije predvidio ove okolnosti. Prioritet bi bio da dođe do obih mjera kako bi došlo do rebalansa budžeta općina i gradova kako bi se mogle ispuniti osnovne funkcije koje su sad vidno promijenjene u odnosu kako je planirano, te da ćemo naći zajednički jezik sa donosiocima odluka – iskrena je Travljanin.

Na kraju kako kaže, gaji nadu da će se ovakvo stanje najbolje razgovorom riješiti.

Cijelo gostovanje Vesne Travljanin, direktorice Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pogledajte u videu.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.