TRAŽE ISTINU O ŠIRENJU VIRUSA U DOBOJSKOJ BOLNICI

Kako se virus korona proširio među zaposlenima u Internističkoj službi dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" i zarazio jednog ljekara i 15 medicinskih sestara i tehničara trebalo bi da, osim bolničke Komisije za intrahospitalne infekcije, utvrdi i komisija koja će u ovu ustanovu doći iz resornog ministarstva.

  • Ono što znamo od prethodnog perioda jeste da je većinom to krenulo od pacijenata koji su bili zaraženi, a koji nisu pokazivali nijedan simptom, ni povišenu temperaturu, ni kašalj, tako da naši radnici nisu mogli da znaju da li je neko zaražen ili nije – navodi Mladen Gajić, direktor bolnice

Zoran Blagojević, predsjednik Komisije za intrahospitalne infekcije, ističe da su svi radnici koji su radili u bolnici poštovali procedure.

  • Imali su maske i rukavice, razdvojena su odjeljenja i sve ostalo, ali virus je virus. Od početka vodimo borbu, ne samo na Internom ili Infektivnom odjeljenju, da sačuvamo osoblje koje radi – kaže Blagojević te dodaje da se nakon pojave virusa među uposlenicima munjevito reagovalo.

Nakon dezinfekcije, Internistička služba nije zatvorena, nego je podijeljena na dva dijela, a na odjelu na kojem je počelo širenje virusa, svi smješteni pacijenti koji su negativni na virus smatraju se suspektnim.

  • Tako će naši radnici raditi u zaštitnim odijelima, ne zbog straha i da ne bi pružili uslugu pacijentima, nego da bi sada detaljno zaštitili sebe. Nismo mogli obustaviti rad Internog odjeljenja, tu imamo liječenje i akutnog infarkta miokarda, anemije, pa i usluge koronarne jedinice – pojasnio je Gajić.

Dobojska bolnica pruža usluge za oko 200.000 stanovnika iz desetak lokalnih zajednica, a svi pacijenti iz ove regije koji su pozitivni na virus korona, a koji nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku, od prošlog vikenda se iz Studentskog centra “Nikola Tesla” prebacuju u ovdašnji Dom učenika.

  • Uslovi će biti gotovo identični kao oni koje imaju pacijenti u Studentskom centru u Banjaluci. Znači, pacijenti ne treba da brinu o tome – poručio je Dragoslav Topić, direktor SC “Nikola Tesla”.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, ističe da je obaveza svih načelnika u regiji da zajednički pomognu, organizuju i olakšaju posao zdravstvenim radnicima.

  • Potrebno je da zdravstvene radnike ne izmorimo, da se tako izrazim, da ih zaštitimo, da ne bi imali slučajeve da popusti koncentracija, a samim tim da se korona virus proširi iz Doma učenika – kazao je Jerinić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE