TREBAMO LI BRINUTI: HOĆE LI ZEMLJOTRES POGAĐATI BIH U BUDUĆNOSTI?

Posljednji potresi širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, uznemirili su građane.

Struka naglašava da ovi potresi nisu razorne snage i ne očekuje se pojava jačih zemljotresa poput onoga velikih razmjera kakav se desio u Albaniji.

Oslobađanje energije

U BiH se svake godine registruje na desetine potresa. Posljednji u nizu bili su uglavnom na području Tuzlanskog kantona.

Seizmolozi naglašavaju da se radi o uobičajenoj pojavi oslobađanja seizmičke energije. Nema mjesta panici.

– Ta se energija oslobodila i, po našoj procjeni, odnosno vjerovatnoći, smanjuje se mogućnost pojave jakih zemljotresa, tako da ljudi ne treba da budu uznemireni, da je to kao najava jakog zemljotresa, čak obrnuto, oslobađanjem te energije, smanjuju se šanse za pojavu jakog zemljotresa, kazao je Ivan Brlek, seizmolog.

Sarajevo je trusno područje, podložno zemljotresima i to zbog planine Treskavice. Mali udari su svakodnevni, ali neosjetni za stanovništvo, objašnjava arhitekta Mufid Garibija.

​Upravo okruženost planinama čini ovu regiju znatno sigurnijom od ostalih područja.

– Mi imamo tu sreću što imamo Treskavicu i što ona ispušta tu energiju oko i iza Sarajeva i zato ona treska, a Sarajevo kao takvo je i tu dobilo vjetar. A dobilo je i kad ga je Bog stvarao da ima taj odušak neprimjetan koji mi ne čujemo, a koji stalno malo drhti, pojašnjava Garibija.

Kritična mjesta podložna potresima mogu biti stare građevine, dodaje arhitekta Garibija.

– Ova bosanska stara gradnja, ona je puno otpornija na sve potrese. Međutim, ova nova gradnja, mogu reći da je Sarajevo po tom pitanju dobro. Ovi objekti izgrađeni poslije agresije su znatno bolji, zato što leže otprilike na kontrapločama. Danas ko god radi kuću, radi kontraploču, a ona je izvanredna za te stvari – ocijenio je Garibija.

Novo podrhtavanje

Stručnjaci naglašavaju da pojava zemljotresa ostaje isključivo stvar prirode. Napominju uz to i jedno od seizmoloških pravila: na područjima gdje je bilo zemljotresa, biće ih opet, dok tamo gdje je bilo mirno, i ne očekuju se.

Dok struka i priroda prepliću pravila, građani su prilično ravnodušni. Sarajlije koje su novinari jučer upitali ima li straha, odgovaraju da se ne plaše, jer se protiv prirode ne možemo boriti.

​Inače, kada je u pitanju seizmička aktivnost, BiH je pri vrhu Evrope. Ispred nas su samo Turska, Grčka i Albanija. Potres magnitude 2,6 zabilježen je i jučer u Bosni i Hercegovini, javio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar ističe kako je potres zabilježen 20 kilometara zapadno od Tuzle, a do potresa je došlo na dubini od 10 kilometara.

Podsjetimo, serija zemljotresa u BiH krenula je intenzivno od 30. augusta, kada je potres jačine 4,2 stepena Richterove skale pogodio šire područje Tuzle.

Epicentar je zabilježen šest kilometara sjeverno od Mramora, na dubini od deset kilometara, a okarakterisan je kao jedan od jačih u posljednje vrijeme.

Podrhtavanje tla tada se osjetilo i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i južnoj Mađarskoj, piše Oslobodjenje.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

STRUČNJACI IZ SRBIJE O DODIKOVOM SKUPU: NI BLIZU 50.000, NEMORALNO I...

0
Arhiv javnih skupova, internet stranica koja se bavi analizom javnih okupljanja u Srbiji, ali i u svijetu, izrazio je zaprepaštenje procjenom broja učesnika skupa koji je održan jučer u Banjoj Luci, a koju je objavio MUP bh. entiteta RS.