TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ: IZETBEGOVIĆ KOMENTIRAO DODIKOVE NAJAVE, VUČIĆU POSLAO PORUKU

Lider SDA Bakir Izetbegović prokomentirao je danas aktuelnu političku situaciju Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i ozbiljnim hrvatskim političarima ne pada na pamet da uđu u neke loše scenarije.

  • To sam jučer jasno i nedvosmisleno čuo od gospodina Čovića. Tako ta će oni, sasvim sigurno zajedno s nama igrati tu stabilizirajuću ulogu u BiH – rekao je Izetbegović.

Prokomentirao je prijetnje i najave lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

  • Kao što reče Komšić, ja mislim da je to još uvijek samo priča. Ako se upusti da bilo šta od onoga uradi, a naročito ako se krene na kasarne, onda će definitivno ući u udar na ustavnopravni poredak države i snositi odgovornost za to – rekao je Izetbegović.

Dodao je da se neće moći dogoditi podjela Bosne i Hercegovine.

  • A šta će političari da rade, kakve će odluke, koje nemaju nikakvog pravnog osnova, to ne mogu predvidjeti. Iracionalna ponašanja ne možete predvidjeti. Vjerovatno će doći do toga da NSRS ide u tom smjeru, nevoljko će ga pratiti dio ljudi jer vidimo da ima snažan otpor među političarima unutar RS. Tako da se taj front i odlučnost polako drobi, da će doći da mnogi od njega odustaju. Predviđam da će se to svesti na ono „tresla se gora, rodio se miš“ – naveo je Izetbegović.

Na pitanje naše novinarke Dženete Sarićž-Kozić o puštanju na slobodu Edina Vranja, koji je bio pritvoren u Srbiji zbog navodnih ratnih zločina te odgovorio da li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jedini može smiriti Dodika, Izetbegović je odgovorio:

  • Prije svega mislim da ga može narod smiriti. Srpskom narodu nije do ovoga jer narodi idu u ratove i konflikte kada su im ugrožena prava. Ne može se reći da je srpskom narodu na bilo koji način ugroženo pravo u BiH tako da nema ustvari pritiska koji bi povukao stvari, ne daj Bože, u tom smjeru. Vučić itekako može pomoći, mislim da je ovo sasvim jasna poruka. Ovo je ponuđena ruka Beograda i Srbije. Poslao sam poruku u kojem sam mu čestitao na ovoj odluci. Dakle, ne samo Vranj nego i svim predmeti koji se odnose na ljude koji su navodno počinili zločine u odnosu na Srbe u BiH će biti tretirani od Tužilaštva BiH, a ne od srbijanskog što je jako dobra poruka. Dobro dođu dobre poruke iz Beograda – zaključio je Izetbegović. 

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE