TREŠNJE IMAJU BROJNA KORISNA SVOJSTVA: EVO ZBOG ČEGA BISTE IH TREBALI JESTI ŠTO ČEŠĆE

Izraz "dodati trešnju na vrh" uz ono metaforično, može imati i doslovno značenje. Posebno kada je u pitanju zdravlje.

Ovi mali crveni plodovi slatko-kiselog okusa ne predstavljaju samo odličan dodatak raznim slasticama, nego i same moćan izvor antioksidansa.

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste ih trebali uvrstiti u ishranu, a City Magazine izdvojio je nekoliko:

Otklanjaju nesanicu
Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina prije spavanja jer patite od nesanice, svakako biste trebali uvesti trešnje u svoju ishranu.

One sadrže melatonin i stoga prirodno potiču zdrav i kvalitetan san, navodi The Economic Times.

Snižavaju holesterol
Istraživanja su pokazala da trešnje, a posebno sokovi i pića napravljeni od njih, blagotvorno snižavaju LDL holesterol, koji je u najvećoj mjeri odgovoran za veći rizik od srčanog udara.

Sok od trešanja može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer smanjuje trigliceride, prenosi City magazine.

Facebook

Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes
Trešnje pomažu u regulisanju i sistoličkog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju.

Ovo voće, zbog svoje kiselosti, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove inzulina i na taj način sprIJečava dijabetes. Osim toga, trešnje su odličan izvor ugljikohidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.

Ublažavaju simptome artritisa i gihta
Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu olakšati bol, a dobre su i za pacijente s osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije jeste činjenica da ovo voće ublažava bolove koji se javljaju kao posljedica artritisa i gihta.

Popravljaju raspoloženje
Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, odlično poboljšavaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL NAPAO SIRIJU, POGINULO 38 LJUDI

0
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.