Sastojci i priprema:
300 g maslaca ili margarina
150 – 200 g šećera
1 vanilijin šećer (10 g)
300 ml mlijeka
350 g mlijeka u prahu
4 lista oblatne
Dodaci za filove:
100 g mljevenih oraha ili lješnika
1 kašika kakao praha i 100 g čokolade
u treći dio fila ne mora ništa ali može 50 g kokosa
Istopite maslac u šerpici, dodajte šećer i mlijeko. Kuhajte samo da proključa pa sklonite sa rinlge.
Uz pomoć miksera umiješajte mlijeko u prahu. Možete i ručno, ali brzo umiješajte da se ne stvore grudvice. Ostavite da se fil hladi.
Za to vrijeme isjeckajte čokoladu, sameljite lješnike ili orahe. Ako koristite velike oblatne isijecite ih s kraja jedno 10 cm. Krajeve izmrvite ili sameljite. Ako koristite već male oblande iskoristite 5 oblandi, tj. petu sameljite tako da nije potrebno sjeći.
U hladan fil umiješajte mrvice oblatni, podijelite na tri dijela. Jedna domaćica koristi šolju od 300 ml. jer to je tačno za tri puta da se premeri fil tako da imate jednako podijeljene delove.
U jedan dio umiješajte orahe, u drugi dio čokoladu i kakao, u treći dio ne mora ništa ali možete dodati malo kokosa. Najbolje proke filovanja filove malo staviti u frižider (mada može i odmah da se filuje).
Filujte oblatne, pritisnite težim (ne preteškim) predmetom, knjigama ili vrećicama šećera ili brašna. Ostavite na hladnom mjestu da se stegne.
Izrežite štangle veličine koja vam odgovara i uživajte.
Prijatno!