Pečeni krompir spada u popularan prilog, a svaka domaćica ima neki svoj recept za pripremu. Svi ti recepti jesu odlični i pečeni krompir će biti ukusan, ali ako želite da bude savršen i da korica bude nevjerovatno hrskava, onda ispratite par savjeta koji će to omogućiti.
Prvo, bitno je da ga prethodno malo skuhate i to u vreloj vodi, to će pomoći da ivice omekšaju, ali da se unutra ne skuha. Ono što će koricu krompira učiniti hrskavijom jesu mast i soda bikarbona. Bitno je da krompir koji koristite ima što više skroba, a bikarbona će pomoći da ga izvučene na površinu što će rezultirati hrskavom koricom. Maslac pomaže da korica dodatano krcka.
Sastojci:
2 kg krompira sa što više skroba
1 kašičica sode bikarbone
130 g maslaca
2-3 grančice ruzmarina
3 kašičice morske soli
Priprema:
Krompir ogulite, operite i isjeckajte sitnije. Ako su komadi sitniji nakon pečenja krompir će biti hrskaviji. Sipajte vodu u šerpu i stavite da proključa, pa dodajte kašičicu soli i sode bikarbone. Zatim sipajte krompir i kuhajte nekih 15 minuta. Procijedite krompira i ostavite da se ohladi u cjediljci nekih 5 minuta. Malo protresite da uklonite vodu. U tepsiju sipajte maslac i stavite u zagrijanu rernu na 10-15 minuta.
Krompir lagano sipajte u tepsiju i rasporedite, pa pecite sat vremena. Svakih 15 minuta promiješajte. Na pleh obložen pek papirom stavite grančice ruzmarina i so. Pecite 7-8 minuta, pa skinite iglice ruzmarina sa stabljike i stavite u blender, a dodajte i so. Pospite dobijenim začinom krompir i uslužite.