TRILEĆE I PLETENICA PUNJENA MLJEVENIM LJEŠNIKOM, KAKO TO NEODOLJIVO ZVUČI: NAJLAKŠE ĆETE IH PRIPREMITI UZ RECEPT ALMASE LAZOVIĆ

Danas uz pomoć Dolcele napravite sjajan kolač koji se zove trileće. Itekako će vam olakšati recept naše vrijedne Almase Lazović koja sve slastice čije recepture vam dijeli i putem našeg portala, priprema i u „Slatkom receptu“.

Ova sjajna svjetski poznata slastica sada je dostupna i u Dolcela asortimanu.

Čine ga sočan biskvit, mliječna krema i mirisni preljev od karamele. Dolcelino trileće pripremit ćete u tri jednostavna koraka s minimalnim brojem potrebnih sastojaka, a rezultat je 18 sočnih i laganih kolača spremnih za posluživanje prijateljima i  porodici na iftaru.

Pećnicu zagrijte na 160 °C bez ventilacije. Pripremite kalup za pečenje (30 x 20 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Uputa za pripremu biskvita: Odvojite bjelance od žumanaca. Od bjelanaca izradite čvrsti snijeg (električnim mikserom najvećom brzinom, oko tri minute). Dodajte žumance i miksajte najmanjom brzinom dok smjesa ne bude jednolična. Postepeno dodajite mješavinu za biskvit i lagano miješajte pjenjačom do glatke strukture (2-3 minute). Izlijte u kalup, poravnajte površinu i pecite oko 25 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, sklonite papir za pečenje i preokrenuti biskvit vratite u kalup. Biskvit hladite 10 minuta, a zatim ga izbodite viljuškom.

Uputa za pripremu mliječnog preljeva: U prikladnu posudu ulijte 800 ml mlijeka i mješavinu za mliječni preljev. Ja sam pravila kombinaciju 600 ml mlijeka i 200 ml slatkog vrhnja. Zagrijavajte do vrenja uz stalno miješanje pjenjačom, dok se sve ne otopi. Prelijte preko biskvita i ohladite minimalno sat u frižideru.

Uputa za pripremu karamel-preljeva: U posudu ulijte 120 ml mlijeka, zagrijte do vrenja i sklonite s vatre. Dodajte mješavinu za preljev i miješajte pjenjačom dvije minute (dok ne dobijete jednoličnu masu). Ravnomjerno prelijte preko ohlađenog biskvita.

Četvrti dan ramazana u okviru „Ramazanske sofre“ pripremam za vas i pletenicu punjenu mljevenim lješnikom i prelivenu glazurom od šećera u prahu.

Za tijesto vam je potrebno:

170 ml mlijeka Dukat

1 jaje

40 g omekšanog putera Dukat

2 kašike ili 40 g šećera

20 g svježeg kvasca

300 g brašna Klas

Za punjenje je potrebno:

250 g mljevenih oraha ili lješnika EuroCompany

(lješnik se mora samljeti da ne ostane vodeno)

mlijeko Dukat (160 ml)

šećer (100 g)

1 kašika meda

1 kašika cimeta

pola kesice vanilinog šećera Dolcela

Za preljev:

1 čaša šećera u prahu

3-3,5 kašike mlijeka

Priprema:

Sastojke za tijesto stavite u duboku posudu i zamijesite mekano tijesto. Dobit ćete mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Poklopiti i ostaviti da se diže 40-45 minuta. Za nadjev, stavite mlijeko u malu šerpu i prokuhajte. Isključite vatru i dodajte lješnik, šećer, cimet i med te dobro promiješajte.  Prelijte u drugu posudu i pustite da se ohladi.

Ako je moguće, fermentirano tijesto razvaljajte u obliku kvadrata na malo pobrašnjenom pultu.  Nanesite premaz i zarolajte. Zamotajte ih zajedno s masom prema gore. Osim ove orahnjače napravila sam i rolnice s makom. Sve pečete na 175 stepeni od 30 do 35 minuta, dok ne porumeni.  Izvadite iz pećnice. Nakon što se malo ohladi, izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi. Potom pomiješajte šećer u prahu i mlijeko. Dodajite mlijeko pomalo, dok ne postigne odgovarajuću konzistenciju. Prelijte pecivo.  Nakon što se šećer stvrdne, možete ga rezati i poslužiti. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HVALA MAMA: EMINA JAHOVIĆ POKAZALA KAKO SLAVI BAJRAM

0
Pjevačica Emina Jahović danas slavi Bajram, a na svom Instagram profilu pokazala je bogatu, domaću trpezu koju je pripremila ovim povodom.