TRUMP O NAUCI: STVARNO VOLIM TE STVARI SVAKI DOKTOR SE ČUDIO MOM ,ZNANJU

Iako američki predsjednik Donald Trump priznaje da zapravo nije liječnik, već dugo je uvjeren u svoje znanstvene talente, a pandemija koronavirusa dala mu je jedinstvenu pozornicu da testira svoje teorije.

Ovu sedmicu  šokirao je objavom da uzima hidroksiklorokin kao preventivu protiv covida-19.

Iako Trump kaže da je “čuo mnogo dobrih stvari” o tom lijeku protiv malarije, američko regulatorno tijelo nije ga odobrilo za upotrebu protiv koronavirusa. Suprotno, upozorili su da bi mogao biti štetan, čak i opasan.

S druge strane, objava nije nikakvo iznenađenje jer Trump često ima svoju viziju nauke, uključujući i medicinsku. 

Prošli je mjesec zaprepastio stručnu javnost kad je na konferenciji sugerirao da bi se dezinficijensi koji ubijaju viruse na površinama mogli ubrizgati u krv pacijentima da ih ‘pročiste’. Idući dan je tvrdio da je bio sarkastičan i da je samo iskušavao novinare.

Njegov osebujan pristup najvidljiviji je na pitanju maski.

Dugo nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio da se u javnosti nose maske kao sredstvo za usporavanje širenja virusa, Trump i njegovo osoblje nisu je koristili.

Ovoga mjeseca, nakon što je koronavirusom zaraženo dvoje zaposlenika Bijele kuće s pristupom Trumpu, napokon je stigla i naredba da svi koriste masku. Osim Trumpa.

Masku je čak naglašeno odbio i u obilasku tvornice u Arizoni koja ih proizvodi.

Svoju samoproglašenu pamet objašnjava “dobrim genima”, naročito od njegova “supergenijalnog” strica Johna Trumpa, priznatog američkog znanstvenika koji je predavao na MIT-ju.

  • Stvarno volim te stvari, stvarno ih razumijem – rekao je predsjednik u marta tokom posjeta laboratorijima CD-ja.
  • Svaki od tih doktora mi je rekao: ‘Kako samo znate toliko mnogo o tome’ – tvrdio je poslije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.