TUNJA U DDBIH: PROBLEMI MLADIH U BIH SE NE RAZLIKUJU OD MLADIH IZ DRUGIH DRŽAVA

Balkanska sigurnosna mreža nedavno je provela projekt „Sigurnost Balkana“ u okviru kojeg je dala riječ mladim ljudima.

Pitani su za mišljenje, strahove i planove. U nizu okruglih stolova u nekoliko bh. gradova otvoreno su vodili debate o temama o kojima danas glavnu riječ vode visoke politike ali od kojih zavisi njihova budućnost.

U emisiji Dobar dan BiH, koja se emitira na Hayat televiziji, gostovali su gosti iz Bijeljine, Ljubljane i Sarajeva.   U studiju je bio Jasmin Spahić, učesnik organizovanih okruglih stolova, iz Bijeljine Skype vezom se javila studentica Kristina Koprivica također učesnica u debatama i iz Ljubljane Anton Tunja iz Balkanske sigurnosne mreže i moderator jedne od najzanimljivijih diskusija organizovane u Banjoj Luci.

Tonja je kazao kako, ukoliko posmatramo imena mladih učesnika debata, možemo primjetiti da svi govore isto. Kada govore o sigurnosti svi je osjećaju kao neku osobnu, finansijsku, nacionalnu, slobodu izražavanja ili slobodu kretanja.

Iako se ne bi složili sa ovim stavom, ali dodaje kako se problemi mladih ne razlikuju od problema mladih iz drugih dražava.

  • Problemi mladih u Bosni u Hercegovini se ne razlikuju od pogleda mladih iz Slovenije, Belgije ili bilo koje države zapadne Evrope što se tiče sigurnosti. Druga stvar je kako mi to čujemo i razumijemo njihove probleme i osjećaj sigurnosti. Kad dodate dnevnu politiku stvar se dodatno zakomplicira, jer svi vide suprotno mišljenje u nekakve prijetnje. To je bio neki osnovni pokretač tih okruglih stolova koje smo proveli u pet gradova   Bosne i Hercegovine – kazao je Tunja u početku.

Koprivica smatra da su problemi mladih i migrantska kriza koja pogađa cijelu državu, a za sigurnost smatra da se radi o stanju svijesti svakog pojedinca.

  • Mislim da je sigurnost zapravo stanje svijesti , lično poimanje kako se vi osjećate. Da li se osjećate bezbijedno i sigurno u vašoj zemlji i i svakako da je i moj odgovor, se donekle oslanja na odgovore mojih kolega. Pod pojmom sigurnost podrazumijevam da sam sigurna u svojoj zemlji, bezbijedna, i u pravnom i političkom  i u nekom ekonomskom pogledu ali naravno i u zdravstvenom – kazala je Koprivica u Dobar dan BiH.

Za definisanje sigurnosti za Jasmina Spahića, učesnika u projektu „Sigurnost Balkana“, je  kako kaže premalo vremena da se iznesu neke najznačajnije rezultate.

Međutim, govoreći o sigurnost ponovio je riječi kolegice iz Ljubljane govoreći da se područje Balkana suočava sa još jednom velikom sigurnosnom prijetnjom, migrantskom krizom.

  • Migrantska kriza se spletom okolnosti u zadnjih godinu i po, možda čak i do dvije naročito intenzivirala na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ako bi sad izdvajali neke posebne elemente, ja mislim da mladi u Bosni i Hercegovini i čitavo građanstvo BiH koje se susreće sa sigurnosnim problemima sa kojim se susreću i naše susjedne zemlje ali opet radi složenosti našeg političkog sistema, radi ustrojstva kakvo naša država posjeduje mi imamo osjećaj da imamo jedan dodatni stepen nesigurnosti jer spletom okolnosti, na ove sigurnosne probleme sa kojima se susrećemo nemamo pravovremeni odgovor da damo. Naročito tome možemo dati fokus na dešavanjima u zadnjih godinu dana.

Cijelo gostovanje pogledajte OVDJE.

(Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SALKIĆ GOST EMISIJE ‘DDBIH’: DOK UN DONOSI REZOLUCIJU O SREBRENICI, DODIK...

0
Dok se u sjedištu Ujedinjenih naroda, nakon vrlo uspješne prezentacije Nacrta rezolucije o Srebrenici, priprema njeno usvajanje tokom sjednice Generalne skupštine, u Banjoj Luci se tokom zasjedanja Skupštine bh. entiteta RS čuju nove skandalozne izjave, vrijeđanja i negiranja genocida.