TURKOVIĆ RAZGOVARALA SA AUSTRIJSKOM MINISTRICOM ZA EU: NASTOJIMO UBLAŽITI VELIKI PRILIV MIGRANATA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je danas u Beču razgovarala sa ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Austrije Karoline Edtstadler.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, Turković je kolegicu Edtstadler na sastanku, koji je zbog iznenadnih okolnosti održan online, upoznala sa trenutnim stanjem u našoj zemlji vezanim za pandemiju koronavirusa te je govorila o ekonomskom oporavku zemlje i otvaranju granica i uslovima ulaska u našu zemlju.

Potom se osvrnula na implementaciju 14 ključnih prioriteta Evropske komisije te navela realizovane dijelove iz nekoliko ključnih prioriteta koji se odnose na održavanje izbora u Mostaru, funkcionisanje Mehanizma koordinacije i izradu Programa integrisanja, pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), ukidanje smrtne kazne u RS-u i reformu javne uprave, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković je podsjetila da je danas, nakon dugih i intenzivnih pregovora, usvojena i Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Istakla je značaj Berlinskog procesa u EU integracijama zapadnog Balkana te okarakterisala regionalnu ekonomsku saradnju kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija. U tom kontekstu, dodala je, naša zemlja ostaje posvećena poboljšanju saradnje, a u postojećim okvirima, kao što je MAP REA, vidi priliku za brži ekonomski oporavak.

Turković je ukazala na problem migrantske krize, te istakla da Bosna i Hercegovina ostaje na stanovištu da je po ovom pitanju najbolji jedinstven pristup Evropske unije te da bi zemlje trebale izbjegavati parcijalna rješenja. Zahvalila se EU za pomoć koju pruža našoj zemlji u zbrinjavanju migranata, te istakla da se Bosna i Hercegovina suočava sa velikim i pojačanim prilivom migranata, ali da u saradnji sa EU ulaže velike napore za rješavanje ovih problema.

Istovremeno, naglasila je, naša zemlja nastoji ublažiti posljedice velikog priliva migranata, kao što su krijumčarenje ljudi i druge vrste organizovanog kriminala, zbog čega je ministrica zatražila podršku u jačanju kontrole bosanskohercegovačkih granica.

Ministrica Edtstadler je tokom razgovora kazala da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Istakla je da izuzetno cijeni redovnu razmjenu mišljenja i informacija sa ministricom Turković te kazala da vjeruje u izgradnju jakog partnerstva na ovom polju.

Naglasila je da će austrijska vlada redovno i predano podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu u EU sve dok postoje dokazi i kredibilna uvjerenja da bosanskohercegovačka strana ulaže maksimalne napore da ostvari započete reformske procese i približavanje ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZVIZDIĆ: AKO SE NARUŠI USTAVNI POREDAK BIH, ENTITETI PRESTAJU DA POSTOJE

0
Potpuno je jasno da zaključci Narodne skupštine RS na osnovu kojih je sazvana jučerašnja sjednica nemaju opću pravnu normu, pa samim tim, ni obavezujući karakter - poručio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, navodeći da su skoro svi dostavljeni zaključci iz NSRS neustavni, nezakoniti i neprovodivi.