TURKOVIĆ-REINERTSEN: STALNA PODRŠKA NORVEŠKE BH. PUTU KA NATO I EU

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je informirala ambasadora o aktualnoj unutarnjopolitičkoj situaciji u BiH, s akcentom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Istaknula je da je za završetak posla potrebno mnogo političke volje i odlučnosti, ali i jasne vizije o budućnosti Bosne i Hercegovine.

U vezi s euroatlantskim putem BiH, ministrica Turković je naglasila da je veoma važno da se što prije postigne kompromis i da Komisija za NATO integracije počne s radom kako bi euroatlantski procesi bili pokrenuti i državama članicama NATO-a pokazana spremnost za napretkom u reformama.

Ambasador Reinertsen je istaknuo da Kraljevina Norveška pruža stalnu potporu BiH na putu ka NATO-u i podržava aktivnosti i težnje BiH za članstvo u Europskoj uniji. Naglasio je da značajan doprinos suradnji dviju zemalja daje bosanskohercegovačka dijaspora u Norveškoj koja je dobro integrirana i visokoobrazovana te predstavlja veliki potencijal buduće suradnje.

Ministrica Turković je istaknula da bi za bosanskohercegovačku dijasporu vrlo značajno bilo zaključivanje sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Norveške te je inicirala aktivnosti na tom planu.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima BiH sa susjedima, suradnji u regiji zapadnog Balkana, podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama te tijelima i drugim vanjsko-političkim temama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE