TURŠIJSKE PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM, BEZ KONZERVANSA I SIRĆETA: OD SADA ĆETE IH PRAVITI SVAKE GODINE!

Sastojci: 3-4 kg kupusa, 5-6 kg žutih paprika, 5 l vode, 150 g soli.

Priprema: Skinuti prvi sloj liski sa kupusa, obrezati korenje i oprati ga, pa izrendati u veću tepsiju. Paprike očistiti od peteljki i sjemenki, oprati ih pa ih poredati na tanjir obložen pamučnom krpom da se lijepo osuše.

Kupus prebaciti u vanglu, pa postepeno soliti sa dvije supene kašike soli i rukama miješati da so dođe svuda. Ostaviti da stoji oko sat vremena.

Suhe paprike iznutra pomalo posoliti, poredati u tepsiju i staviti da i one stoje oko sat vremena.

U 5 l vode rastvoriti 150 g soli i miješati dok se so potpuno ne istopi. Paprike do vrha puniti kupusom i redati u plastičnu posudu. Ako vam je ostalo malo kupusa, poredajte ga preko i između paprika. Zatim preliti slanom vodom, koju ste prethodno promiješali.

Odozgo poklopiti tanjirom, pritisnuti i ostaviti da stoji 15 dana. Nakon toga zimnica je spremna za konzumiranje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE