TURSKA ĆE PRATITI BOLESNIKE PUTEM APLIKACIJE

Vlasti Turske pratit će kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na koronavirus i članove njihovih porodica zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, saopćila je vlada u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru, izađe iz svoje kuće, primit će SMS, a zatim i automatizirani telefonski poziv, kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere.

Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna.

Vijest o ovoj mjeri, koja ove sedmice treba stupiti na snagu, stiže u trenutku kada više evropskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s Covidom-19, a da se pri tome ne naruši privatnost.

Zabilježeno više od 38.000 oboljelih

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštivanju zakona o zaštiti osobnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kada epidemija prođe.

  • Zahvaljujući sličnim projektima, u drugim zemljama svijeta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju Covida-19 – ističu iz ureda.

Epidemija se u Turskoj već nekoliko dana ubrzano širi. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih, od kojih je 812 umrlo.

Mlađi od 20 i hronični bolesnici ne smiju izlaziti

Zbog takve situacije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu zračnog prometa i ograničenje putovanja.

No, opozicija i ljekari pozivaju Erdoana da uvede opći karantin, što predsjednik odbija, jer ne želi paralizirati oslabljenu tursku ekonomiju.

Za sada samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 i hronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupovinu hrane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

STRUČNJACI IZ SRBIJE O DODIKOVOM SKUPU: NI BLIZU 50.000, NEMORALNO I...

0
Arhiv javnih skupova, internet stranica koja se bavi analizom javnih okupljanja u Srbiji, ali i u svijetu, izrazio je zaprepaštenje procjenom broja učesnika skupa koji je održan jučer u Banjoj Luci, a koju je objavio MUP bh. entiteta RS.