TURSKA NAJOŠTRIJE OSUDILA NAPADE ARMENIJE NA GRAD GANJU U AZERBEJDŽANU

Turska je najoštrije osudila najnovije napade Armenije u nedjelju na Ganju, drugi najveći grad u Azerbejdžanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Ovi napadi su pokazatelj očaja u kojem se Armenija nalazi kao i da se neće suzdržati od činjenja zločina protiv čovječnosti s ciljem nastavka ilegalne okupacije”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Dalje se dodaje da napadi na civile u Ganji još jednom pokazuju nezakonite postupke Armenije na tom području.

Naglasivši da je Armenija prekršila sve norme humanitarnog prava, prije svega, Ženevske konvencije, Ministarstvo je navelo da armenske snage izvode napade na civilna naselja koja se nalaze izvan zona sukoba.

  • Armenija je najveća prepreka miru i stabilnosti u regiji”, navodi se u saopćenju te se još jednom izražava podrška Turske Azerbejdžanu.

Armenske snage bombardirale su grad Ganja u Azerbejdžanu, regiju Fuzuli u okupiranom Karabakhu te sela Agdam i Terter. Ministarstva odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske snage nastavile s napadima na gradove i sela u Azerbejdžanu.

Azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov kazao je da ovim napadima Armenija pokušava dodatno produbiti sukobe između dvije strane.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIJESNI GRAĐANI U MEKSIKU NASMRT PRETUKLI OSUMNJIČENU ZA UBISTVO CURICE

0
U meksičkom turističkom gradu Taxco jučer je rulja bijesnih građana brutalno pretukla ženu osumnjičenu za otmicu i ubistvo djevojčice.