TURSKE BAZLAME: ŠUPLJE BALON LEPINE MEKANE KAO PUTER

Odlične za roštilj, ali i uz svaki ručak umjesto standardnog hljeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20 g kvasca, 500 g brašna, 2 kašičice soli, kašika šećera, 170 ml vode, 180 g jogurta, kašika ulja, maslac za premazivanje.

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvasac rastvorite u nekoliko kašika vode. Brašno prosijati, pa odvaditi 4 kašike sa strane. U veći dio brašna dodati šećer, so, vodu, jogurt i na kraju rastopljeni kvasac. Lagano pomiješati rukom ili varjačom i dobro izraditi tijesto. Kad ga dobro izradite bit će ljepljivo i rijetko, pa tek onda postepeno dodajte ostatak brašna (one 4 kašike koje ste odvojili) i mesite. Napravite oblik lopte.

Kašiku ulja sipajte u ruku i premažite tijesto sa svih strana, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadošlo tijesto blago pospite brašnom, koliko da možete da ga odlijepite od posude, pa ga prebacite na radnu površinu, koju ste posuli sa malo brašna.

Ilustracija

Rukama premijesite vrlo lagano, napravite oblik valjka, pa presijecite oštrim nožem na 4 dijela. Od svakog dijela pažljivo formirajte lopticu, pa pokrijte krpom i ostavite da stoji 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaku lopticu oklagijom razvucite u krug prečnika oko 25 cm. Kad postane teško da se razvlači, ostavite ga da odmori, a vi razvlačite drugu lopticu. Ponovo pokrijte krpom i ostavite da stoji dva minuta, pa nastavite sa razvlačenjem dok ne dobijete pravu veličinu.

Pokrijte ponovo i ostavite oko 5 minuta, dok vam se ulje na tiganju zagrije. Ulje zagrijte na najjačoj temperaturi (pazite da ne izgori), pa ubacite prvu lepinu.

Trebalo bi ih peći najduže 30 sekundi sa obje strane u nekoliko navrata – čim mehurići počnu da se pojavljuju na tijestu, okrenite ga na drugu stranu, pa poslije 30 sekundi opet okrenite na drugu stranu.

Pustite da se od lepine napravi balon, pa opet okrenite da se zapeče i druga strana. Kad se napravi balon, možete malo rukama da pomjerate lepinu, kako bi svuda dodirnula tiganj i dobila lijepu boju, a ne samo na sredini.

Pečene lepine dok su još tople premažite maslacem sa obje strane; nema potrebe da ga topite, već na viljušku nabodite kockicu i pređite svuda po lepinama.

Ukus je tako dobar da ćete željeti svakog dana da ih pravite!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE