TURSKE PIDE: TIJESTO KOJE MOŽETE DA NAPUTNITE SA FILOM PO ŽELJI I DA UŽIVATE U UKUSU

Kiselo tijesto u obliku čamca sa punjenjem po ukusu je odličan izbor za večeru ili doručak.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 2 jajeta
  • oko 900 g mehkog brašna

Za nadjev:

pravite po želji, može to da bude klasičan pizza nadjev, može da bude sitan sir umješan sa kiselom pavlakom i preko posuto malo tvrdog sira, može da bude kombinacija sa sirom, pa sitno nasjeckano neko suhomesnato, možete na luku da izdinstate mljeveno pileće ili juneće meso, pa da ga premažete preko sloja kečapa i pospete sirom, možete isto tako da ga premažete preko bešamel sosa i onda narendate sir pa dobijete nešto kao lazanja….kombinacije su beskonačne.

Priprema:
Odvojite bjelanca i žumanca. U jednu posudu stavite 2 bjelanca i jedno žumance, a u drugu odvojite 1 žumance i njega prelijte kašikom mlijeka.

Ostatak mlijeka zagrijte, pa u toplo mlijeko stavite kvasac i šećer i promješajte. Dodajte brašno, pa mjesite rukom ili mješajte kašikom. Dodajte skoro svo ulje i so. Sipajte brašno sve dok tijesto ne postane dovoljno gusto da može da se lijepo umijesi. Tijesto treba da je mekano i pomalo ljepljivo za ruke.

Na kraju mješenja je ostalo oko 50 g brašna.

Prelijte ga sa preostalim uljem, okrenite, ivice ubacite u sredinu, pa opet okrenite, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena (može i duže) da odstoji.

Nadošlo tijesto premijesite na radnoj površini uz pomoć preostalog brašna (ne sve), pospite toliko da se tijesto ne zalijepi za površinu na kojoj mijesite.

Podijelite tijesto na onoliko dijelova koliko želite, pa oblikujte loptice koje pokrijte krpom. Svaku lopticu razvucite oklagijom. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Savijte ivice ka unutra nekih centimetar, a krajeve tijesta stisnite (kao vrh čamca). U sredinu stavite fil po želji.

Preostlao žumance umutite sa mlijekom, pa premažite ivice. Pecite u zagrijanoj rerni na 200° na nižoj rešetki dok ne porumene.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

FRIZER OBIČNOG PSA PRETVORIO U ŽIRAFU

0
Gabriel Feitosa u svom salonu za uljepšavanje kućnih ljubimaca dotjeruje mnoge pse, a nedavno je dobio težak zadatak.

HRANA KOJOM SE DJECA GUŠE