TUŽILAŠTVO ODBILO DA PROVEDE ISTRAGU PROTIV FUNKCIONERA SNSD-A ZBOG ZLOUPOTREBA!

Republičko javno tužilaštvo odbilo je da provede istražne radnje protiv Bobana Kusturića, Željke Cvijanović, Milorada Dodika i Zorana Tegeltije, zbog korišćenja helikoptera Republike Srpske za odlazak na stranački miting u Tesliću. Iz opozicije i nevladinog sektora upozoravaju da je na ovaj način još jednom dokazano da u Republici Srpskoj ne postoji odgovornost za zloupotrebe javnih resursa.

Direktor Helikopterskog servisa, predsjednica Republike Srpske, član predsjedništva BiH iz Republike Srpske kao i predsjedavajući Savjeta Ministara BiH neće biti procesuirani zbog upotrebe državnog helikoptera za putovanje na stranački skup SNSD-a u Tesliću.

U naredbi Republičkog javnog tužilaštva o nesprovođenju istrage koja je u posjedu BN televizije kažu, da su Cvijanović i Tegeltija u Teslić došli automobilima dok Dodik jeste bio u helikopteru zajedno sa Kusturićem, međutim navode da je Dodik u Tesliću pored stranačkih, imao i neke druge sastanke koji nisu bili predviđeni za javnost pa zato nisu najavljeni. To je za Tužilaštvo bilo dovoljno da ne provodi istragu.

Krivičnu prijavu protiv Kusturića, Dodika, Cvijanovićeve i Tegeltije prije godinu dana, podnio je predsjednik omladine Partije demokratskog progresa Ivan Begić. Ovakva opravdanja tužilaštva, za Begića su apsurdna.

Begić navodi da je i sam Dodik u parlamentu Srpske rekao da će se i dalje voziti helikopterom Republike Srpske na način da će da zakaže sastanke sa načelnikom opštine pa onda ode na stranački miting u toj opštini, što za Tužilaštvo takođe nije bilo sporno.

Ovakve zloupotrebe javnih resursa se dešavaju godinama, posebno u predizbornim periodima, upozoravaju iz nevladinog sektora. Uprkos priznanju samih aktera, važeći propisi su takvi da im je dozvoljeno bahato ponašanje kao i trošenje javnih resursa za stranačke i lične potrebe.

Umjesto uvođenja boljih procedura u cilju sprečavanja ovakvih radnji, republičke institucije rade suprotno. Prije 2 godine Vlada Srpske mijenja uredbe, na način da omogućava Dodiku da kao član Predsjedništva BiH koristi helikoptere i avione Republike Srpske.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.