TUŽILAŠTVO TRAŽI 40 GODINA ZA NASMIJANOG UBICU: U PETAK PRESUDA ČABI DERU I ALENU CIGLERU

U Višem sudu u Beogradu danas je završena dopuna dokaznog postupka i završnih riječi na suđenju Čabi Deru i Alenu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019. godine, pa je sud objavu prvostepene presude zakazao za petak, 30. jula.

U dopuni dokaznog postupka na današnjem suđenju ispitana je na molbu suda, sudski tumač Suzana Ž. u vezi sa spornim prevodom Derovog iskaza koji je dao u policiji u Budimpešti 7. januara 2020. godine.

Nakon što se upoznala sa zapisnikom o izkazu Dera na mađarskom i prevodom na srpski jezik koji je uradio drugi tumač, Suzana Ž. je rekla da se ne slaže sa prevodom u dijelu koji je preveden „da mi bude saučesnik“.

Ona smatra da je sporna riječ trebalo da se prevede „da mi bude drug“, ili “kompanjon”, a na pitanje punomoćnika porodice ubijenog Markovića, rekla je da se u kontekstu riječ može prevesti i „da mi se pridruži“.

Ovaj prevod tiče se Alena Ciglera, u dijelu Derovog iskaza u kojem navodi da se – izvinjava Cigleru što ga je uvukao u sve to i pozvao ga da mu bude drug.

Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gdje prvostepenom presudom osuđen na doživotnu robiju za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u pritvoru u Beogradu.

Der i Cigler su optuženi za krivično djelo teško ubistvo na podmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića.

Tužilaštvo je u završenoj riječi ostalo pri svemu što je već izreklo, a tražilo je 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler djelimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su ostali pri svojim završnim riječima s početka ovog mjeseca kada su osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog djela, tvrdeći da je riječ o običnom ubistvu za koje je zaprijećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vrijeme izvršenja ubistva bila zaprijećena kazna do 40 godina zatvora.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi preduprijedio da on sam bude ubijen.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler, koji tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promijenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično djelo, u završnoj riječi se ponovo izvninio porodici ubijenog, piše Kurir.rs.

Tada je rekao i da bi volio da može da nekad to uradi i lično im se izvnini, i zakleo se ponovo pred sudom da nije znao da Der planira ubistvo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je tražilo da mu se pritvor produži.

Der je nakon bjekstva iz Srbije uhapšen po potjernici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Der i Cigler se terete za krivična djela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Der je prije nepune tri godine izašao iz zatvora gdje je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo poslije ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil “punto” kojim se Der dovezao i pobjegao sa mjesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri mjeseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAMJENIK REISUL-ULEME: ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA POVIJESNOM ZADATKU OČUVANJA EMANETA VJERE

0
Zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je poručio da je Islamska zajednica odgovorila povijesnom zadatku očuvanja emaneta vjere i organizirane zajednice na ovim prostorima, osiguravajući pretpostavke za njen dalji razvoj i napredak.