TUŽNO JE DA U BIH MORAMO LOBIRATI ZA VLADAVINU PRAVA, PORUKE ERDOGANA PORAZ ZA HRVATSKU: BEGIĆ I ĆIDIĆ U 7PLUS

O efektima posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogan BiH, ali i zemljama regiona te najavljenim izmjenama Izbornog zakona BiH u večerašnjoj emisiji „7 plus“ Hayat TV-a govorili su Ismail Ćidić, predsjednik Organizacije „Bosnian Advocacy Center“ i Zlatan Begić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Ćidić je rekao da je Erdoganova posjeta jedna od najvažnijih posljednjih godina.

  • Jedan od rijetkih čelnika neke strane države koji se jasno izjasnio protiv ovakvih promjena Izbornog zakona. To je izuzetan poraz za Hrvatsku. Ovakvim prijedlozima Izbornog zakona BiH, Hrvatska bi praktički dobila kontrolu nad svim važnijim procesima u BiH, kontrolu nad tome ko će biti na vlasti u BiH – rekao je Ćidić.  

Begić smatra kako Erdogan sigurno ima interesa na ovim prostorima.

  • Turska je velika sila i njeno prisustvo u diplomatskom smislu na Balkanu je uvijek poželjno, u smislu da je ipak riječ o prijateljima BiH koji pokašavaju balansirati u regionu. Posjeta je dobrodošla – kazao je Begić.  
Ismail Ćidić

Istakao je da Hrvatska nastupa kolonijalnom politikom.

  • Ovo nije normalno stanje, nažalost međunarodna zajednica je dobro kumovala. Bez visokog predstavnika nema Dejtonskog sporazuma. Ali visoki predstavnik ne može da se ponaša na način kako se ponaša. Neprovođenje presuda Evropskog suda direktno se krši Dejton. Njegov mandat nije da ispunjava želje Dragana Čovića koga je u ovom slučaju izabrao za svog mentora. Mandat visokog predstavnika je da osigura ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma. Schmidta ne interesuju presude Evropskog suda za ljudska prava – naveo je Begić.

Ćidić je rekao da podržava proteste građana ispred OHR-a protiv izmjena Izbornog zakona.

  • Osporavali smo važnost antibosanskog lobiranja u svijetu. Govorili smo da je lobiranje bacanje para, da Čović i Dodik bezveze troše novac, a onda se iznenadimo kada Palmer dođe sa užasnim prijedlozima Izbornog zakona ili kada Schmidt faktički prepiše ono što mu je HDZ Hrvatske i HDZ BiH stavio na sto. Moramo se konačno probuditi i razmišljati dugoročno – naveo je Ćidić.
Zlatan Begić

Tužno izgleda da mi u BiH moramo lobirati za vladavinu prava, za provođenje presuda, kaže Begić.

  • To pokazuje na koji način oni nas gledaju. Demokratski je standard je da u Izbornoj godini nema promjena izbornih pravila – naveo je Begić.  

(A. J.)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TUŽBA PROTIV SUTKINJE IZ GRADAČCA NIJE NI POKRENUTA ZBOG NEODREĐIVANJA ZABRANE...

0
Na pripremnom disciplinskom ročištu u postupku protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, rečeno je da tužba nije pokrenuta zbog neodređivanja mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, već zbog korištenja dijelova odluke iz drugog predmeta.