TVRDE DA JE 65 HILJADA GLASOVA ZLOUPOTRIJEBLJENO: OPOZICIJA IZ RS-A PREDALA ZAHTJEV ZA PONOVNO BROJANJE GLASOVA

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa Jelenom Trivić, kandidatom za predsjednika Republike Srpske predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Predali smo zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, jer smo ustanovili stotine nepravilnosti, kojim je obuhvaćeno preko 65.000 glasova koji su, po nama, zloupotrebljeni i kojima se prekraja izborna volja građana – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je istakao da je njihova obaveza bila da reaguju na vrijeme i najavio da će u narednim danima dopunjavati zahtjeva.

  • Nema odustajanja dok se istina ne utvrdi – rekao je Borenović i najavio i predaju krivičnih prijava zbog, kako je rekao, izborne krađe.

Jelena Trivić je izjavila da neće priznati krađu bilo kog oblika, “a pogotovo ne krađu narodne volje”.

  • Pokraden je narod Republike Srpske i istrajaću u ovome svim civilizacijskim i ustavnim mogućnostima, uključujući i proteste. To nije “obojena revolucija”, nego ustavno pravo – rekla je ona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, je poručio da je nakon očigledne izborne krađe u ovom trenutku na ispitu cijelo društvo i svi koji su ovlašteni i odgovorni u ovom procesu, ne samo CIK, već i SIPA, policija, tužilaštva i sudovi.

  • Ovo je prilika, ne samo da se ispravi nepravda i izborni rezultat i ispoštuje volja građana, nego da ovo društvo konačno krene u obračun sa kriminalom i korupcijom – istakao je Šarović i dodao da će SDS istrajati u namjeri da se kazne svi koji su se drznuli da na tako brutalan način prepravljaju volju građana.

Naveo je da SDS traži da se izvrši ponovno prebrojavanje odnosno poništavanje izbora i da će nastaviti da prijavljuje sve uočene nepravilnosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE