U ANKARI POTPISAN BALKANSKI SAVEZ

U Zagrebu 1896. godine umro hrvatski političar i književnik Ante Starčević, glavni ideolog hrvatskog nacionalizma. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio je zagovornik hrvatske neovisnosti od Austro-Ugarske. Osnovao je 1861. godine Stranku prava s Eugenom Kvaternikom

1525. Španski osvajač Hernan Cortes pogubio posljednjeg astečkog cara Cuauhtemoca.

1784. John Wesley, svećenik Engleske crkve, osnovao je prvu Metodističku crkvu.

1825. Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je određena granica Aljaske i Kanade, teritorija koje su tada bile u posjedu Ruskog carstva, odnosno Velike Britanije.

1844. Tokom prikazivanja nove fregate “Princeton”, koje je na rijeci Potomac priredila američka mornarica, na brodu je eksplodirao jedan od topova, usmrtivši državnog sekretara, ministra mornarice i još nekoliko funkcionera vlade SAD-a.

1869. Umro francuski pisac i diplomata Alphonse de Lamartine, jedan od najvećih liričara romantizma.

1916. Završeno je prebacivanje glavnine srpske vojske od oko 140.000 vojnika iz okupirane Srbije u Prvom svjetskom ratu na ostrvo Krf. Oporavljena u narednim mjesecima, reorganizovana i naoružana srpska vojska se u ljeto iste godine vratila u borbu na Solunskom frontu. Tokom povlačenja preko Albanije od decembra 1915. više od 200.000 vojnika i civila umrlo je od gladi, iscrpljenosti i zime.

1922. Velika Britanija je formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali je zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1933. Hitler je, dan nakon paljenja Reichstaga, ubijedio predsjednika Njemačke Paula von Hindenburga da potpiše Zakon o odbrani naroda i države kojim su ukinute lične slobode, sloboda govora i štampe i pravo na okupljanje. U nekoliko narednih dana uhapšeno je više od četiri hiljade komunista.

1953. U Ankari su Jugoslavija, Grčka i Turska potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji, poznat kao Balkanski savez.

1974. SAD i Egipat su poslije sedam godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1975. U najtežoj podzemnoj željezničkoj nesreći u Velikoj Britaniji, 42 putnika su poginula kad je voz u punoj brzini udario u ogradu u stanici Moorgate londonskog metroa.

1986. U centru Stockholma ubijen švedski premijer i lider Socijaldemokratske stranke Olof Palme. Jedan od najpopularnijih evropskih političara ubijen je na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz kina.

1991. Završen Zalivski rat, koji su 42 dana vodili SAD i saveznici protiv Iraka. Iračke snage prisiljene su da napuste Kuvajt koji su okupirale 1. avgusta 1990. Irak se obvezuje na prihvaćanje svih rezolucija UN-a za Kuvajt.

1991. Tzv. srpsko nacionalno vijeće i tzv. izvršno vijeće SAO Krajine donijelo je odluku da se SAO Krajina razdružuje od Republike Hrvatske i ostaje u Jugoslaviji.

1993. Američki vojni transporteri izbacili su iznad istočne Bosne prve tovare humanitarne pomoći u hrani i lijekovima, čime je počela Operacija padobran u ratom zahvaćenoj BiH.

1994. U zoni zabranjenog leta iznad BiH zapadno od Banje Luke dva američka aviona F-16 srušila su četiri srpska aviona tipa galeb.

1995. Skupština Republike Bosne i Hercegovine na zasjedanju u Sarajevu donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti, a 25. novembar Danom državnosti BiH.

1997. U potresu jačine 6,1 stepen po Richteru, koji je pogodio Armeniju i Azerbejdžan, poginulo 1.100 osoba.

1998. Nakon ubistva četiri srpska policajca kod Glogovca i Srbice, na području Drenice na Kosovu počeli su sukobi srpskih snaga bezbjednosti i kosovskih Albanaca, pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

2005. U iračkom gradu Al-Hillah automobil bomba usmrtio 125 ljudi ispred bolnice.

2011. U Santa Monici u 90. godini umrla američka glumica Jane Russell, seks simbol sredinom prošlog vijeka. Zapažene uloge ostvarila je u vesternu “Odmetnik” i kultnom filmu Howarda Hughesa “Muškarci više vole plavuše”.

2013. Papa Benedikt XVI odstupio s dužnosti poglavara Katoličke crkve.

2016. U dvije eksplozije bombaša samoubica na pijaci u Bagdadu u Iraku, poginule su 33 osobe, a više desetina je povrijeđeno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.