U BIHAĆU DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJUSPJEŠNIJE SPORTISTE I SPORTSKE EKIPE U BIH: PROČITAJTE KO JE SVE DOBIO NAGRADU

U organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine u bihaćkom Domu kulture večeras je održan 77. izbor najuspješnijeg sportiste i sportske ekipe BiH za 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacioni odbor svečane sportske manifestacije Izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u 2021. godini, dao je maksimum kako bi se večeras i ovdje ugodno osjećali svi gosti i dobitnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Bihaća Šuhretu Fazlić na početku se zahvalio organizatorima jer i na ovakav način afirmiraju naše sportiste.

Pokrovitelj manifestacije Izbora sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine za 2021. godinu je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji nažalost večeras nije mogao prisustvovati svečanosti. Ranije je objavljeno da je KOmšić obolio od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BIH uručuju se bivšim sportistima, sportskim radnicima, ekipama i sportskim savezima koji su na bilo koji način razvijali i afirmisali sport u Bosni i Hercegovini i dali veliki dopinos da BH sport u konačnici ima vrhunske sportiste.

Specijalna priznanja dobili su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mersada Bećirsapahić svoju košarkašku karijeru započela je 1973. godine u rodnom Bihaću. Zapaženim rezultatima stigla je do reprezentacije SFR Jugoslavije. Učestvovala je na Ljetnim Olimpijskim igrama 1980.godine kada su jugoslovenske košarkašice osvojile 3.mjesto, na Evropskom prvenstvu iste godine sa reprezentacijom osvojila je bronzanu medalju. Košarkašku karijeru kao igrač-trener završila je u Francuskoj. U ime Mersade nagradu će primiti brat Ismet Bećirspahić.

Nasiha Selimović bivša košarkašica Ženskog košarkaškog kluba „ Željezničar „ i kuglašica brojnih zagrebačkih klubova. Nastupila je na 16 kuglaških prvenstava, reprezentativka BiH od 1996. godine,kapiten reprezentacije od 2002. godine.Osvajačica bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u MIX tandemu. Najbolja i najtrofejnija BH kuglašica. U ime Nasihe nagradu će primiti Senada Bratić.

Zikret Hasanica, istaknuti sportski radnik iz Kaknja, u džudo sportu je 40 godina nosilac crnog pojasa 2 DAN.  Trener  Džudo Kluba „ Kakanj“ . Sa svojim takmičarima je ostvario velike rezultate na domaćoj i međunarodnoj  sceni čime je doprinjeo popularizaciji i razvoju džudo sporta u Kaknju. Dobitnik je mnogih priznanja. U Japanu je uspješno zavrišio Kodokan Edukacijski kamp.

Arijana Vojić rukometni delegat Svjetske i Europske rukometne federacije. Jedan od tri delegata iz Bosne i Hercegovine sa Europskom rukometnom kategorijom i jedini delegat iz BiH sa Svjetskom rukometnom kategorijom. Europsku rukometnu karijeru je počela 2014. godine a Svjetsku 2018.godine. Zastava Bosne i Hercegovine je neizostavna na gotovo svim najvećim završnicama Europskog i Svjetskog rukometa za žene, upravo zbog Arijane Vojić koja je kao delegat predstavljala našu zemlju.

Admir Zukan, dugogodišnji karate reprezentativac Bosne i Hercegovine, osvajač Svjetskih i Evropskih medalja. Dobitnik je mnogih priznanja, više puta je proglašen za sportistu Bosne i Hercegovine. Nakon završene sportske karijere nastavlja sa trenerskim radom u klubu „ Mawashi“ iz Sarajeva. Trenutno obnaša funkciju sekretara Karate saveza Bosne i Hercegovine i Karate saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Vladimir Đokić mladi sportski radnik i trener Judo kluba „Panter“ iz Bijeljine. Džudom se počeo bavit prije 30 godina, kao sportista osvajač je državnih i balkanskih medalja. Kao trener sa svojim sportistima osvajao je Prvenstva Bosne i Hercegovine u svim uzrasnim kategorijama, kao i medalje sa Balkanskih prvenstava. Završio je akademiju Međunarodne Džudo Federacije. Također je i državni judo sudija, koji je sudio Državna i Balkanska prvenstva, Evropske kupove, kao i Mediteranske Igre.

Azra Mahmutagić trenerica FIDE Omladinskog Šahovskog Kluba „ Junior“ iz Sarajeva, koja nesebično, već dugi niz godina radi sa mladim šahistima. Dobitnica je mnogih nagrada na nivou Općine, Kantona, Federacije BiH i Države Bosne i Hercegovine.

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH:

Sead Bolić sportski radnik i veliki entuzijasta, svojim nesebičnim zalaganjem doprinjeo je razvoju judo sporta u Zenici i Bosni i Hercegovini. Bio je višestruki prvak BIH i član reprezentacije BIH, a njegovi rezultati su prepoznati kad je bio proglašen sportistom godine Grada Zenice. Sada je aktivan kao trener i obnaša dužnost Predsjednika Judo kluba „Čelik“ iz Zenice.

Vladimir Ivanek od svoje šeste godine bavi se stolnim tenisom. Uspješno je nastupio kao igrač za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine od 2000. do 2010. godine. Trostruki pojedinačni prvak BiH, te dvosturki ekipni prvak BiH. Od 2011. godine je selektor muške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, sa kojom je na Evropskom prvenstvu zauzeo 2.mjesto u B diviziji. Nosi zvanje vanrednog profesora na Sveučilištu u Mostaru odsjek Kineziologija, objavio je preko 30 naučnih radova i dvije knjige. Vladimir na žalost večeras nije sa nama i nagrada će biti naknadno uručena.

Muhamed Kolaković sportski radnik i veliki entuzijasta, osnivač i trener u Judo klubu „Sana“ , svojim nesebičnim zalaganjem doprinjeo je razvoju judo sporta u Sanskom Mostu i Bosni i Hercegovini, a sa svojim klubom promovisao je sport Bosne i Hercegovine u regiji i šire. U ime Muhameda nagradu će primiti njegov sportski kolega gospodin Fikret Bečić predsjednik Judo kluba „Una“ iz Bihaća.

Specijalne nagrade

Alen Halak dugogodišnji sportski radnik i bivši sportista u sportskom vazduhoplovstvu. Po zanimanju je magistar menadžmenta u sportu, a uža specijalnost mu je edukator iz oblasti organizacije i upravljanja u sportu, izrada projekata i strategija za razvoj sporta. Do sada je obavljao razne odgovorne poslove u sportu kao što su generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza BiH, Direktor Asocijacije Menadžera u sportu u BiH, Direktor Udruženja stručnih lica u oblasti sporta u BiH, Generalni sekretar Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini.

Natalija Kurtović doktor nauka iz oblasti sporta, Docent na Pedagoškom fakultetu u Bihaću odsjek za tjelesni odgoj i sport, certificirani je instruktor aerobika i predsjednik je Aerobik kluba „Viktorija“ iz Bihaća. Više od deceniju radi na popularizaciji plesnog sporta u Bihaću i Bosni i Hercegovini.

Nikola Biljaka istaknuti sportski radnik dao veliki doprinos za razvoj i popularizaciju  sporta u Novoj Bili i središnjoj Bosni. U natjecateljskoj karijeri ostvario je klupske rezultate za Judo klub Nova Bila, a bio je član judo reprezentacije BiH, te je 2002.godine nastupao na svjetskom studentskom prvenstvu. Pored državnih i međunarodnih rezultata položio je trenersku i sudačku licencu 2008.godine, a 2014. godine proglašen za najboljeg trenera općine Travnik i kantona Središnja Bosna. 

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH posthumno:

Hasan Hromadžić nekadašnji  Generalni sekretar Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona u periodu 1999. – 2011. godine. U svom životnom vijeku obavljao je mnoge funkcije u upravljačkim strukturama, a posebno je značajno djelovao kao Predsjednik Izvršnog odbora SOFK-e Bihać, Član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH, Predsjednik Nogometnog saveza Unsko-sanskog Kantona. Hasan je za svoje zasluge u oblasti sporta u svojoj dugogodišnjoj karijeri dobio mnoge nagrade i priznanja. Hasan Hromadžić nas je nažalost nasputio, a u njegove ime nagradu će preuzeti gospodin Kaso Čavkić.

Mihajlo Nikolić je dao ogroman doprinos razvoju i unapređenju sporta u Bihaću, kao sportista, trener, sportski i prosvjetni radnik. 1966. godine osnivač  ženskog košarkaškog kluba koji uvodi u Ligu BiH, također osniva i odbojkaški klub

„Kombiteks“ sa kojim osvaja dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine. Krajem devedesetih Nikolić je utemeljio Kuglaški klub „ Una „ sa kojim je više puta predstavljao Bosnu i Hercegovinu na evropskim takmičenjima. U njegovo ime nagradu će primiti supruga Fatima Nikolić.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini dodjelit će posebno priznanje za Naučno – istraživački rad u oblasti sporta.

Profesor doktor Nijaz Skender, redovni profesor od 2011. godine na Univerzitetu u Bihaću. Objavio je više od 70 naučnih i stručnih radova u domaćim i inostranim časopisima.Učestvovao je na više međunarodnih kongresa i konferencija, voditelj je nekoliko međunarodnih projekata kao i naučnih i stručnih projekata u oblasti sporta.

Jedan je od najzaslužnijih profesora za funkcionisanje Odsjeka za sport i tjelesni odgoj na Pedagoškom fakultetu.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini dodjelio je posebno priznanje za promociju sporta i sportista Bosne i Hercegovine izvan okvira BiH:

A posebno priznanje dodjeljeno je Amelu Lekiću, sportskim novinarstvom se bavi od 2012. godine. Pisao je za Avazov „ Sport“ i za portale o mladim sportskim talentima bosanskohercegovačkog porjekla koji se nalaze širom svijeta. Od 2018. godine posjeduje svoj portal „ BHLOPTA“ na kojem piše o mladim talentima i drugim sportskim novostima. Pisao je o mladim talentima koji su nakon toga zaigrali za naše omladinske nogometne selekcije i za A selekciju. Također je napisao pjesme za nekadašnje nogometne reprezentativce Bosne i Hercegovine Senijada Ibričića i Vlatka Glavaša. Dobitnik je mnogih priznanja.

Specijalna nagrada „Boro Glušac“ dodjeljuje se sportskim novinarima:

Specijalno priznanje „ Boro Glušac“,

Priznanje je dodjeljeno Edinu Alagiću sportskom novinaru Unsko sanskih novina „ Krajina“ Bihać, saradnik RTV USK-a, sportski novinar sa dvadesetjednogodišnjim iskustvom. Dobitnik specijalne nagrade Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona za informisanje u oblasti sporta 2011. godine, dobitnik priznanja Međunarodne sportske organizacije „ Igre prestolja“ za promociju Igara 2004. godine.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini dodijelio je i posebna priznanja za doprinos sportu i ostvarene rezultate u 2021. godini sportistima sa poteškoćama u razvoju.

Boris Kasumović sa lakoćom ruši stereotipe, ali i svoje rivale.

U 2021. godini na Evropskom prvenstvu za seniore parakaratiste osvojio je bronzanu medalju. Boris je aktuelni državni prvak, osvajač mnogobrojnih međunarodnih medalja, a više puta je bio najbolji sportista Tuzle i Tuzlanskog kantona u kategoriji invalidnog sporta. U ime Borisa Kasumovića nagradu će primiti trener Fikret Selman.

Na večerašnjoj manifestaciji dodjelile su se nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene rezultate u 2021. godini.

Senad Ćatić trener kik boks reprezentacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini sa svojim takmičarima na Evropskom juniorskom i kadetskom prvenstvu takmičari njegovog kluba u okviru nastupa za Kickboxing reprezentaciju BiH osvojili su 1 zlatnu, 1 srebrenu i 1 bronzanu medalju.

Na Svjetskom kupu u Budimpešti takmičari njegovog kluba osvojili su 2 zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Pavle Dujaković karate reprezentativac Bosne i Hercegovine, pobjednik Svjetskog kupa u Poreču 2021, osvajač zlatne medalje sa Balkanskog prvenstva U21, državni prvak U21. U njegovo ime nagradu će preuzeti gospodin Deronić Branko.

Mirza Nikolajev član sankaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. 34.mjesto u generalnom poretku Svjetskog seniorskog kupa i time je ispunio Olimpijsku normu za Zimske Olimpijske Igre u Pekingu 2022. godine. Zauzima 17.mjesto u generalnom poretku Kupa Nacija sa osvojenih 208 bodova. Nagradu će primiti njegov trener gospodin Senad Omanović.

Nikola Drobnjak osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstu u kik-boksu koje se održalo u Italiji. Nikola Drobnjak je tako donio jedinu srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu na ovom svjetskom takmičenju i prvu za Grad Zvornik.

Toni Miletić član Džudo kluba „ Bosna „ iz Sarajeva, džudo reprezentativac Bosne i Hercegovine u 2021. godini osvojio je 5.mjesto na Evropskom prvenstvu U23, na Evropa kupu za seniore i seniorke u Dubrovniku osvojio je bronzanu medalju. U njegovo ime nagradu će preuzeti Arijana Jaha Generalni sekretar Džudo saveza BIH.

Adnan Alagić reprezentativac Bosne i Hercegovine u fitnessu i bodybuildingu Adnan Alagić je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u Kopru. On je osvojio prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u fitnessu i bodybuildingu u kategoriji “Mr. Physique”.

Ines Ćatić članica Kik boks kluba „Zino“ iz Bihaća, reprezentativka Bosne i Hercegovine pobjednica Svjetskog kupa Budimpešta 2021 i pobjednica Grad Prixa Sarajevo 2021

Stonotenski klub „ Mostar“ osvajači Premijer lige Bosne i Hercegovine i Kupa za muškarce. Nagradu će primiti gospodin Krunislav Turudić.

Stonotenski klub „ Aladža A“ osvajači Premijer lige Bosne i Hercegovine i Kupa za žene. U ime kluba nagradu će primiti gospodin Anes Alić predsjenik kluba.

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je  plasman na Evropsko prvenstvo, koje se igra ove godine, plasman je zborila nakon što je osvojila prvo mjesto u grupi u kojoj su još bile selekcije Grčke, Bugarske i Letonije. Nagradu će preuzeti Generalni sekretar Košarkaškog saveza BIH gospodin Amer Čolan.

Nejra Sipović karate reprezentativka Bosne i Hercegovine, na Evropskom prvenstvu za juniore osvojila je srebrenu medalju. Na Svjetskoj ligi za mlade zauzela je 3.mjesto.

Lamija Hamulić je na prvenstvu Evrope koje se održalo u Budvi osvojila zlatnu medalju i svojoj zemlji donijela najsjajnije odličje. Također je pobjednica Grand Prixa Sarajevo 2021.

Ženski košarkaški klub „ Orlovi“ osvajačice KUP-a u Bosni i Hercegovini, prvakinje Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/21. Učesnice WABA lige. Nagradu će preuzeti gospodin Vilić Miodrag ili Luka Lugonja.

Jasmina Merdić članica je Kluba borilačkih sportova „ Titanium „ na Svjetskom kik boks seniorskom prvenstvu osvojila je srebrenu medalju. Osvajačica je Evropskog kupa.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini dodjelio je posebno priznanje „Sportski podvig“.

Dobitnik priznanja je Judo klub Bosna iz Sarajeva.

Judo klub Bosna osnovan je 1960. godine, takmicari ovoga kluba su nositelji evropskih, svjetskih juniorskih i seniorskih medalja, i olimpijskih medalja za mlade sportiste U18. Ovaj klub u njegovim vitrinama krase i pehari pobjednika Savezne judo lige.

Ekipa Judo kluba Bosne u dva navrata je ponijela titulu ekipnog šampiona Jugoslavije, jedan je od klubova sa najduzom tradiciom, za koji su nastupali i najbolji dzudista i dzudasica ikada, evropski seniorski prvak Amel Mekic i i viceprvakinja svijeta Larisa Ceric. Judo klub Bosna je 27. godina zaredom u kontinuitetu iz godine u godinu prvak BiH za seniore i seniorke pojedinacno, ekipno i sve ukupno.

Naravno da su za ovaj sportski podvig zaslužni sportisti kluba koji su uložili sebe, ali

Specijalna nagrada za sportski radnik/djelatnik decenije biće uručena sportskim radnicima.

Ismet Kasumović kao vrlo talentovan i uspješan mladi igrač, nakon završetka juniorskog staža u Nogometnom klubu „ Jedinstvo“ iz Bihaća prelazi u Fudbalski klub „ Krajina „ iz Cazina za koji nastupa od 1968. do 1975. godine. U proteklih 40 godina obavlja kao volonter ili profesionalac više funkcija u oblasti sporta član Izvršnog odbora FK “ Krajina”, Sekretar SIZ-a i druge. Dobitnik je mnogih priznanja.

Zijad Halilović u svojoj sportskoj karijeri na Svjetskom prvenstvu u kik boksu 1985. godine osvojio je bronzanu medalju. Jedan je od osnivača Republičkog Kik boks saveza BiH, na izbornoj sjednici 1992.godine izabran je za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bio je vođa reprezentacija na Svjetskim i Evropskim prvenstvima. Jedan je od najzalužnijih za formiranje jedinstvenog Kik boks saveza Bosne i Hercegovine u kojem je obavljao funkciju Generalnog sekretara. Internacionali je sudija sa „A“ licencom. Dobitnik je mnogih priznanja. Osnivač je Kik boks saveza Unsko-sanskog kantona, gdje obavlja funkciju trenera.

Samir Avdić magistar je menadžmenta u sportu, a obrazovanje je stekao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu. Iza sebe ima bogatu sportsku karijeru. U košarci je prošao je sve etape razvoja, od pionira do seniora u Košarkaškom kluba Bosna, a igrao je i za španske i turske klubove. Kad je riječ o nastupima za reprezentaciju, sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na prvenstvu Balkana, Evrope i svijeta, a sa A košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na prvenstvu Balkana.

Nijaz Muslić majstor karatea 8.DAN, karate sportom se počeo baviti 1970. godine u Karate klubu „ Tempo“ koji je i počeo sa radom ove godine. Nijaz je član osnivačke Skupštine Karate saveza Bosne i Hercegovine. Od 1974. godine postaje trener u Karate klubu „ Bihać“, gdje sa svojim takmičarima ostvaruje rezultate na regionalnim i republičkim takmičenjima. U svojoj dugogodišnjoj trenerskoj karijeri sa svojim takmičarima je osvojio titulu studenskog prvaka, 6 Evropski medalja i bronzanu medalju sa Mediteranskih igara. Više puta je proglašen za trenera godine grada Bihaća.

Imao je i 55 nastupa za košarkašku reprezentaciju BiH. Radno iskustvo sticao je na menadžerskim i trenerskim pozicijama u košarci, a njegov širi socijalni angažman vidljiv je kroz humanitarni rad preko organizacije Dobro.ba čiji je jedan od osnivača. Trnutno obnaša funkciju ministra Kulture i sporta Kantona Sarajevo. Zbog ranije preuzetih obaveza večeras nije bio na dodjeli nagrada, pa je nagradu primio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

Nagrada za Životno djelo u sportu posthumno uručena je sportskim radnicima i bivšim sportistima koji su nas nažalost napustili.

Hamdija Tabaković u svojoj sportskoj karijeri osvojo je mnoga odličja koje je osvajao širom bivše Jugoslavije, Evrope i Svijeta. Desetorostruki šampion Bosne i Hercegovine u džudou, reprezentativac Jugoslavije. Nakon završene sportske karijere bio je veoma uspješan trener Džudo kluba „ Mahnjača „ Žepče. U njegeovo ime nagrdau će preuzeti njegov sin gospodin Nudžejm Tabaković. (ostaje na sceni)

Muhamed Ramić  je do svoje 84 godine donosio Evropske i Svjetske medalje za Bosnu i Hercegovinu. I u 2021. godini ostvario je odlične rezultate i bio jedan od najuspješnih veterana. Sportista koji je vrijedno radio punih 68 godina. 2019. godine postao je prvak Evrope.

Edin Ibraković bio je dugogodišnji član Kluba sjedeće odbojke „ Sinovi Bosne „ i reprezentativac Bosne i Hercegovine sa kojima je ostvario vrhunske sportske rezultate.

Sead Mahmutagić je bio trofejni trener jedne sjajne generacije Judo kluba Željezničar iz Sarajeva, koja je postigla međunarodne uspjehe. Bio je judo ekspert, čovjek velikog dobrog srca.

Nagrade za Životno djelo u sportu posthumno za ostale dobitnike bit će naknadno uručeno članovima njihovih porodica.

Nagrada za Životno djelo u sportu  uručena je sportskim radnicima i bivšim sportistima.

Kemal Hošo od ranih pedesetih godina prošlog vijeka uključen je u Olimpijsko dizanje tegova, prvo kao takmičar, zatim  kao trener i tehničko lice, dugogodišnji Generalni sekretar Saveza Dizača tegova Bosne i Hercegovine, a nakon toga i predsjednik Saveza Dizača tegova Bosne i Hercegovine.  Napisao je 4 knjige posvećene olimpijskom dizanju tegova. Nagrada će biti naknadno uručena.

Prof.dr. Enver Backović karate sportom se počeo baviti 1972. godine u Univerzitetskom karate klubu „ Bosna“ Sarajevo. Majstor je karate sporta 5.DAN. Bio je državni reprezentativac Jugoslavije, prvak Republike Bosne i Hercegovine 18 puta u različitim kategorijama. U periodu 1978.-1986. trener je Karate kluba „ Bosna“

Enver Backović po zvanju Doktor Ekonomskih nauka, vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.  U ime Envera nagradu će primiti njegov sportski kolega gospodin Zijad Sipović.

Sead Pašić u stonom tenisu je punih 60 godina, a svoj radni vijek završio je kao Generalni sekretar Stonoteniskog saveza Bosne i Hercegovine. Funkciju Generalnog sekretara obnašao je punih 22 godine. Bio je prvi selektor muške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Višu trenersku školu završio je u Hrvatskoj, a za Međunarodnog sudiju u Sarajevu. Sudio je Svjetsko prvenstvo 1973.godine u Sarajevu. Dugo godina je radio kao trener u Stonoteniskom klubu „Željezničar“.

Fadil Mešan je najsvestraniji sportista Travnika, u njegovoj sportskoj historiji nastupao je u 6 sportova. Jedini je trener koji je žensku stonotenisku ekipu iz Travnika uveo u najviši rang takmičenja u bivšoj državi, a u isto vrijeme bio trener muške rukometne ekipe. Kompletnu žensku stotenisu reprezentaciju činili su članovi porodice Mešan. Otac selektor, kćerke takmičarke, prvu zastavu Bosne i Hercegovine Fadil Mešan je, sa svojom kćerkom Lindom,  pokazao svijetu 1992. godine na Evropskom prvenstvu.

Sa svojim kćerkama predstavljao je dvije države, svoju Bosnu i Hercegovinu na Evropskim i Svjetskim prvenstvima, a Belgiju kao klupski pobjednik u kupu šampionata Evrope i dva puta u Evropskom kupu kupova. Idejni je tvorac najveće manifestacije koju oraganizuje dijaspora „ Malonogometnog prvenstva“. Kao nastavnik fizičkog odgoja sa svojim učenicima izgradio je sportski objekat za 8 mjeseci. Čuveni Ćiro Blažević za Fadila Mešana je rekao da je jedini kome skida kapu u sportu.

Dobitnici nagrade za Životno djelo u sportu

Senad Omanović svestrani sportista bio je jednako uspješan u odbojci, judou, streljaštvu, a najviše uspjeha je postigao u sankanju kao takmičar i trener.

Pokrenuo je inicijativu za obnovu staze na Trebeviću 2007. godine.

2014. godine obnovio Bob i sankašku stazu sa nekolicinom članova Sankaškog saveza BiH te omogućio ljetne pripreme sanki na točkovima, gdje su dolazile i sankaške reprezentacije Slovačke, Poljske, Turske, Slovenije i Hrvatske.

Internacionalni Olimpijski komitet je kupio kombi u znak zahvalnosti vraćanje jednog olimpijskog objekata u život, a iz istih razloga  Svjetska sankaška federacija  donirala 15 sanki na točkovima, kacige i specijalne patike. Na kongresu Svjetske sankaške federacije  održanom u Salzburgu 2021 dodjeljena mu je bronzana plaketa za dugogodišnji rad, razvoj i promociju sankaškog sporta.

Rasim Jakubović, u društvu poznatiji kao Gero,  od svoje 12 godine član je streljačkog kluba „Mile Vujović – Učo“, sada Streljački klub „Sarajevo“. Bio je uspješan takmičar u disciplinama vazdušno i malokalibarsko oružje i stekao zvanje Majstor strijelac. Više od 20 godina SK „Sarajevo“ bio je najuspješniji klub u Jugoslaviji, a od državnosti BiH najuspješniji je klub sa osvojenih 26 seniorskih titula. Gero bio je od 1971. priznat i uspješan streljački sudija i sudio mnoga državna, balkanska, evropska i svjetska prvenstva, a kruna sudijske karijere bilo je suđenje Svjetskih kupova i Zimskih olimpijskih igara „Sarajevo ’84“ u disciplini bijatlon.

Emir Tabaković je novinarsku školu na Jugoslavenskom institutu u Beogradu. Novinarstvom se bavim  srednje škole, bio je dopisnik za prijedorski nedjeljnik “Naš Glas”. Kao student u Sarajevu je bio vrlo aktivan dopisnik “Oslobođenja” i sarajevskih Večernjih novina. Bio je dopisnik i “Sportskih novosti”.

Radio je kao urednik u Press centru banjalučkog okruga u Travniku i pratio sportski život Travnika i srednje Bosne. Jedan je od osnivača prvog lokalnog medija Radio Sana u Sanskom Mostu, bio je prvi direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Sane.

Bio je aktivan dopisnik iz Krajine Dnevnog Avaza i „Avaz Sporta. Dobitnik je zlatne plakete povodom 50 godina ženskog rukometa u Bosanskoj Dubici. Sada je u penziji, a novinarstvom se bavi 60 godina.

Dragan Kusmuk, bio je višestruki prvak Jugoslavije u judou, jedan je od rijetkih koji tri puta spojio titulu apsolutnog pobjednika i pobjednika u svojoj kategoriji. Osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1985. godine, a više puta je osvajao balkanske medalje. Nagrada će biti naknadno uručena.

Sportski savez Bosne i Hercegovine dodijelio je Posebna priznanja za postignute rezultate  u paraolimpijskim sportovima.

Najuspješnija Državna selekcija

Reprezentacija sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine, naši Zlatni momci, na Paraolimpijskim Igrama u Tokiju osvojili su bronzanu medalju. Ovo je bila 24. uzastopna medalja sa velikih takmičenja, oni su se zlatnim slovima upisali u knjige bh. sporta. Osvojili su zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Prvo mjesto Nacionalne lige.

Najuspješniji sportista paraolimpijac

Mirza Duran eprezentativac BiH u sjedećoj odbojci, dugogodišnnji reprezentativac Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci. U 2021. godini osvojio je sve što se moglo osvojiti. Prvo mjesto Zlatne nacionalna lige (Asen, Nizozemska), treće mjesto na Paraolimpijskim igrama (Tokio, Japan) i prvo mjesto na Evropskom prvenstvu (Kemer, Turska). Na prvenstvu Evrope proglašen je  za najboljeg igrača prvenstva.

Najuspješniji trener paraolimpijac

Prof. Dr. Ifet Mahmutović selektor i trener reprezentacije sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine sa kojom je osvojio titulu prvaka Evrope desetu po redu.

Najuspješniji klub

OKI „ Fantomi“ prvaci Bosne i Hercegovine i osvajači mnogih međunarodnih turnira.

Za izbor najboljih u 2021. godini pobrinuo se žiri kojeg su sačinjavali istaknuti sportski radnici, bivši sportisti i sportski novinari Edin Isanović, Amela Mujezinović, Samir Šarić, Mirza Pramenković, Natalija Kurtović, Krunislav Turudić, Senad Mujezinović, Alen Halak, Goran Šumar, doktor Minerva Jahić-Šivšić kao članovi žirija, Nihad Selimović predsjednik žirija, Lejla Šabeta sekretar žirija.

Najuspješniji klub u muškoj i ženskoj konkurenciji, a izabrani su:

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto:

Streljački klub „ Sarajevo „ – pobjednici Premijer lige, seniorski prvaci Države. Nagradu će primiti  u ime kluba Ilma Jakupović.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto

Tekvando klub „Novi Grad“ Sarajevo osvajači zlatne medalje na Evropskom kupu, Prvo mjesto prvenstvo BiH, prvo mjesto Kup BiH, a nagradu će primiti trener Haris Husić.

Za najuspješnije državnu selekciju, izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon potvrde prvog plasmana na Evropsko prvenstvo poslije 22 godine, na istom su “zmajice” napravile pravo čudo pokazavši da spadaju u sam krem evropske košarke. Osvojeno je peto mjesto, što je najbolji plasman jedne bh. selekcije na velikim takmičenjima.

U ime reprezentacije nagradu će primiti gospodin Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BIH, a nagradu će uručiti dopredsjedavajući Skupštine USK gospodin Nisvet Jusić.

Posebna nagrada „Nusret Nućo Čaušević“ dodjeljena je šahisti Ismetu Mešiću.

Ismet Mešić pobjednik Evropskog šahovskog kupa, državni i federalni prvak za kadete. Na Međunarodnom seniorskom turniru u Pančevu osvojio je prvo mjesto.  Nagradu će uručiti Ministar poljoprivrede u Vladi USK gospodin Sulejman Kulenović.

Po odluci žirija u najužu konkurenciju za NAJUSPJEŠNIJU KADETKINJU ušle su slijedeće kandidatkinje:

1.Lamija Hamulić  – kik boks

2. Ejla Makaš – tekvando

3. Milica Vasić – tekvando

Priznanje za najuspješniju kadetkinju dobila je Milica Vasić – tekvando.

Milica Vasić, u protekloj godini osvojila je bronzanu medalju na Evropsko prvenstvo za kadete, osvajačica je bronzane medalje na Sofia Open-u.

NAJUSPJEŠNIJI KADET

1. Benjamin Husić – tekvando

2. Tarik Salkić – karate

3. Mehmed Krupić – kik boks

Za Najuspješnijeg kadeta proglašen je Benjamin Husić– tekvando

Benjamin Husić, u protekloj 2021. godini osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za kedete, također je osvojio i zlatnu medalju na Državnom prvenstvu i Kupu Bosne i Hercegovine

NAJUSPJEŠNIJA JUNIORKA

1.Nejra Sipović  – karate

2. Nadina Mehmedović – tekvando

3. Ema Hamulić – kik boks

Najuspješnija je Nadina Mehmedović– tekvando.

Nadina Mehmedović, u protekloj godini osvojila je srebrenu medalju na Evropsko prvenstvo za juniore, osvajačica je zlatne medalje Montenegro Open i srebrenih medalja na turnirima Albania Open i Bosnia and Herzegovina Open.

NAJUSPJEŠNIJI JUNIOR

Po odluci žirija u najužu konkurenciju za NAJUSPJEŠNIJEG JUNIORA ušli su slijedeći juniori:

1. Ilija Jukić – tekvando

2. Muhamed Cetin – Kik boks

3. Anes Bostandžić – karate

Za Najuspješnijeg juniora proglašen je Ilija Jukić– tekvando

Ilija Jukić, u  2021. godini osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore, zlatnu medalju na turniru Montenegro Open, srebrena medalja na turniru Bosina and Herzegovina Open.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini večeras je dodijelio posebno priznanje Sportka ličnost decenije:

Za građane Unsko – sanskog kantona nema dileme kada je riječ o ovom čovjeku. Njegov patriotizam od najtežih dana za našu državu koji i danas plijeni pažnju, osigurao mu je posebno mjesto. Povlašteni položaj za čovjeka koji nema rezervnu domovinu, voli svoje i poštuje tuđe i nikada ne kalkuliše kada je o Bosni i Hercegovini riječ. Na zelenom terenu, rodnom gradu, Sarajevu, Mostaru ili bilo kojem kutku svijeta pokazao je veliki patriotizam, rečeno je večeras.

  • Za ljude dobre volje bez obzira kako se zvali i prezivali, posebno one koje stave ruku na srce kada se intonira himna Bosne i Hercegovine, on je više od prijatelja. Njegova djela su pratila riječi koje su ispisane na zidu porodičnog imanja u Bugojnu. „ I sutra ponovo da se rodim želio bih da imam iste roditelje, istu djecu, sestre, familiju, prijatelje, moje Poriče u Bugojnu i ponovo bih igrao za MOJU BOSNU I HERCEGOVINU“ – kazali su najavljujući prvog kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, čovjeka bez rezrevne domovine, ljubimca Ljutih krajišnika i čovjeka koji se poštuje od Une do Drine – Vlatko Glavaš.

Sportski savez u Bosni i Hercegovini tradicionalno dodjeljuje posebno priznanje, koje nosi naziv naše košarkaške legende i sportiste stoljeća u izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, „Mirze Delibašića“.

Posebno priznanje „Mirza Delibašić“ večeras jeuručeno Nikolini Babić, reprezentativka Bosne i Hercegovine u košarci, on svojim ponašanjem i profesionalnom odnosu prema sportu podsjeća na lik i djelo Mirze Delibašića, a to je potvrdila sjajnim igrama na Evropskom prvenstvu na kojem je proglašena za najbolju trojkašicu prvenstva. Nikolina Babić je trenutno članica Budućnosti iz Podgorice.

Jednoglasnom odlukom žirija za najuspješnijeg trenera proglašen je Haris Husić Tekvando

Haris Husić sa svojim najboljim takmičarom Nedžadom Husićem osvojio je historisko 5.mjesto na Olimpijskim Igrama Tokio 2021. Srebrenu medalju na  Evropsko seniorskom prvenstvu, zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, u kvalifikacijama nza Olimpijske Igre Tokio 2021. 1.mjesto.

Počasno priznanje „AMBASADOR SPORTA“ ove godine je uručeno našim istinskimm ambasadorima koji na najbolji mogući način kroz sport promovišu Državu Bosnu i Hercegovinu.

Ovogodišnji dobitnik počasnog priznanja „Ambasador sporta“ je Džonkel Džons

Džonkel Džons je “Zmajica” obilježila Eurobasket 2021. za košarkašice. Džons je najbolji strijelac i skakač Evropskog prvenstva, a također je uvrštena i u idealnu petorku takmičenja prvenstva. Nosila reprezentaciju Bosne i Hercegovine do historijskog uspjeha. Bh. Zmajice su odigrale ovo takmičenje na vrhunskom nivou, te na kraju zauzele visoko peto mjesto.

Sportski savez Bosne i Hercegovine dodjeljuje posebno Posebno priznanje za rezultat našim Olimpijcima

Amel Tuka najbolji bh. atletičar svih vremena, u čijem su vlasništvu srebrna i bronzana medalja sa svjetskih prvenstava. Na Olimpijskim igrama u Tokiu 2021. sjajnim trkama izborio je finale u kojem je zauzeo 6.mjesto. Amel je na Olimpijske Igre otputovao sa ispunjenom „ A“ normom.

Larisa Cerić bosanskohercegovačka sportska heroina, nositeljica najprestižnijih sportskih odličja. Larisa je osigurala nastup na Olimpijskim Igrama Tokio 2021. sa A normom. Na Evropskim olimpijkim igrama u Minsku osvojila je srebrenu medalju, prvo odličje za Bosnu i Hercegovinu u historiji na ovom takmičenju. Ovo je treće srebro sa Evropskih prvenstava za Larisu, a četvrta medalja ukupno.

U svojoj bogatoj karijeri osvojila je 3 svjetske medalje. Na Olimpijskim Igrama u Tokiju zauzela je 9.mjesto

Mesud Pezer člana Atletskog kluba Zenica i jedan od najboljih bh. atletičara. Na Svjetskom prvenstvu u Birmingemu, zauzeo je peto mjesto. Ostvario je A normu za odlazak na Olimpijske Igre Tokio 2021. Na olimpijskim Igrama sjajnim hicima izborio je finale u kojem je zauzeo 11. poziciju.

Osvajač je  medalja s balkanskih prvensta, te Mediteranskih igara održanih u španskoj Taragoni, gdje se okitio bronzanim odličjem.

Za Najuspješnijeg sportistu u ženskoj konkurenciji u 2021. godini proglašena je Lana Pudar – plivanje.

Lana Pudar članica Kluba vodenih sportova Orka ove godine nastavila je da pomjera granice i piše historiju bh. sporta. Godina iz snova počela je tako što je u Beogradu isplivala A normu za Olimpijske igre postavivši u tom trenutku jedno od najboljih vremena na svijetu na 100 metara leptir stilom. Kao najmlađa bh. takmičarka na Olimpijskim Igrama u Tokiju zauzela je 19 mjesto.

Na juniorskom prvenstvu Evrope u Rimu postala je prvakinja na 100 metara leptir stilom, a okitila sa još srebrom na 50 i 200 metara takođe leptir stilom.

Sjajnu godinu krunisala je osvojiviši bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, postala prvi plivač iz BiH koja je nastupila u finalnoj trci Svjetskog prvenstva u plivanju, a onda je napravila i korak dalje – popela se na pobjedničko postolje!

Za Najuspješnijeg sportistu u muškoj konkurenciji u 2021. godini proglašen je Nedžad Husić – taekwondo

Nedžadova sportska karijera počela je 2004. godine, a krase je vrhunski rezultati.

BH tekvandoista ostvario je historijski rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši  5. mjesto, te je tim nadmašio Nedžada Fazliju koji je daleke 2000. bio šesti u streljaštvu.

Protekle godine osvojio je 1. mjesto na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore  u Tallinnu, 1. mjesto na Evropskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Sofiji, i 2. mjesto na  Evropskom prvenstvu za seniore također u Sofiji. Član je Tekvando kluba Novi Grad iz Sarajeva, te je višestruki prvak BIH. Nedžadova filozofija je jednostavna, trening, trening i samo trening, a njegov uspjeh u Tokiju sigurno će biti značaj za omasovaljavanje tekvando sporta u Bosni i Hercegovini.

U subotu od 20 sati u programu Hayat TV-a možete gledati snimak večerašnje dodjele nagrada u Bihaću.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SLUČAJEVI X OBJAVLJUJU: POGLEDAJTE OSIGURANJE UTAKMICE IZMEĐU FK SARAJVO I FK...

0
U Zenici je u četvrtak odigrana utakmica finala Kupa BiH između ekipa FK Sarajevo i FK Velež koja je ocijenjena utakmicom visokog rizika.