U BRUXELLESU USVOJEN PRVI NACRT USTAVA EU, POGINUO SAVA KOVAČEVIĆ: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Danas je 13. juni 2022. godine.

Današnji dan u prošlosti su obilježili brojni događaji.

323. p.n.e. U Vavilonu umro Aleksandar III Makedonski (Aleksandar Veliki), jedan od najvećih vojskovođa u svjetskoj historiji. Njegova legendarna ličnost bila je vijekovima inspiracija likovnih umjetnika i pjesnika.

1873. u Tovarniku u Srijemu rođen je Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac. Bio je centralna ličnost hrvatske moderne, radikalne inovacije književnosti. Umro je 17. marta 1914. u Zagrebu.

1886. Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kralj Ludwig II, tri dana nakon što je proglašen umobolnim i svrgnut s prijestola.

1897. Rođen finski trkač na duge staze Paavo Nurmi, koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Oborio je 29 svjetskih rekorda.

1900. U Kini počeo tzv. bokserski ustanak – pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak su u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

1933. U Kragujevcu rođen Dragomir Bojanić Gidra, srbijanski i jugoslovenski glumac. Glumio je u više od sto filmova i TV serija. Film “Žikina dinastija” obilježio je njegovu karijeru. Umro je u Beogradu 11. novembra 1993. godine.

Dragomir Bojanić Gidra

1943. U Bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu poginuo komandant Treće divizije i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Sava Kovačević. Posthumno je proglašen za narodnog heroja.

1944. Prve njemačke rakete fau-1 ispaljene su u Drugom svjetskom ratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo je više od 1.000 raketnih bombi, od kojih 660 na London.

1956. Posljednji britanski vojnici napustili bazu kod Sueckog kanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad kanalom preuzeo je Egipat.

1965. Umro jevrejski filozof i teolog Martin Buber, rođen u Austriji. Pred nacistima je 1938. pobjegao u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu.

1982. Umro kralj Saudijske Arabije Kalid ibn Abdul Aziz. Naslijedio ga je brat princ Fahd.

1983. Američki vasionski brod Pionir 10 prošao je kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letjelica sa Zemlje koja je izašla izvan Sunčevog sistema.

1986. Umro američki klarinetista Benny Goodman, najpopularniji muzičar džeza tridesetih godina 20. vijeka. Jedan je od prvih muzičara među bijelcima koji je u svoj džez-orkestar uključio i crne muzičare.

2002. Na prvim slobodnim izborima u historiji Afganistana za predsjednika te države izabran je Hamid Karzai.

2003. U Beogradu uhapšen oficir bivše JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je krajem 1995. optužen za zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. Osuđen prvobitno na 17, a potom mu je kazna smanjena na 10 godina zatvora.

2003. U Bruxellesu usvojen prvi nacrt ustava EU, 46 godina poslije potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.

2006. Umro bivši irski premijer Charles Hui, koji je dominirao političkom scenom u Irskoj od 1970. do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

2012. Bivši predsjednik Tunisa Zine el-Abidin ben Ali osuđen je u odsustvu na 20 godina zatvora pred vojnim sudom u Tunisu zbog podsticanja na nerede, ubistva i pljačke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.