U DDBIH DR OMERHODŽIĆ: KAKO SPRIJEČITI MOŽDANI UDAR KOJI GODIŠNJE U BIH DOBIJE 5.000 OSOBA

Danas je Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, koji predstavlja globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitet života. Prema svjetskim statistikama, moždani udar predstavlja jedno od najčešćih oboljenja kada je riječ o smrtnosti i invaliditetu stanovništva.

Svjetska iskustva pokazuju da je moždani udar kod žena na prvom mjestu po uzrocima obolijevanja i smrtnosti, dok je kod muškaraca na trećem.

Prije deset godina rizik za moždani udar je bio jedan od šest, dakle, od šest osoba jedna će dobiti moždani udar. U posljednjih deset godina taj rizik se povećao na jedan od četiri. Znači, od četiri osobe jedna će dobiti moždani udar. Ljekari upozoravaju da su ovoj bolesti izloženi sve mlađi ljudi.

U emisiji Dobar dan BiH razgovarali smo s doktorom Ibrahimom Omerhodžićem.

Kažu da čak i 90% moždanog udara može biti prevenirano. Te da je kretanje vrlo važno u prevenciji moždanog udara.

  • Zadatak da se preventira moždani udar je na ljekarima opšte prakse, mediji također mogu da utiču, reklamiranjem zdravog načina života, mijenjanjem navika. Naš tradicionalni način života ne kolerira u prevenciji od moždanog udara, trendovi na zapadu su malo drugačiji. Pojednostavljeno, u našoj kuhinji je više pite nego salata, ali treba ići u tom smjeru da razvijamo malo svijest. Opet ne možemo se previse žaliti da je naša nacija ne zdrava, ipak se u BiH živi malo više nego u prosjeku u regiji.

Starost, spol, rasu i naslijeđe kao faktore rizika ne možemo utjecati, ali na stres, ishranu i fizičku aktivnost najčešće možemo.

  • Teško možemo uticati na stres, ali možemo na pušenje koji je glavni uzročnik, masnoća, masna hrana, ne aktivnosti fizička, konzumiranje alkohola… To su stvari na koje mi možemo direktono uticati u prevenciji moždanih udara. Skoro 5 hiljada stanovnika u BiH godišnje doživi moždani udar, od čega jedna trećina ostane sa trajnim invaliditetom, a u tom značajan broj u umre.

Još savjeta u prevenciji moždanog udara pogledajte u videu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE