U DDBIH OD 17 SATI GOVORIMO USPJESIMA BH ŽENA, PORODILJAMA I MLADIMA

Nije mnogo vremena prošlo kako su porodilje u Zenici protestom tražile svoje parvo na naknadu. Sjećamo se i porodilja u Sarajevu koje su se pobunile protiv smanjenja naknade. Danas opet upozoravamo na zaposlene porodilje u Hercegovačko-neretvanskom i Posavskom Kantonu koje ne dobijajnu ni marku mjesečne naknade umjesto plaće, upozoravmo na još težu situaciju u kojoj su porodilje bez zaposlenja.

Godinama traje borba da sistem prestane diskriminirtati porodilje po mjestu prebivališta, da se dijete rođeno u Orašju ne vrednuje manje od djeteta rođenog u Sarajevu. Posljednje aktiovnosti odgovornog ministartva i Federalnog parlamenta mogle bi biti svojevrsno ohrabrenje, istina ne na vrijeme jer dikriminacija traje godinama. Dom naroda parlamenta Federacije prošle je sedmice usvojio nacrt zakona o podršci porodicama s djecom. Šta će se promijeniti pitamo u emisiji „Dobar dan BiH“ pomoćnika ministera u Federalnom ministartvu rada i soccijalne politike gospodina Miroslava Jurešića.

Prva je gostujuća profesorica iz Bosne i Hercegovine na Harvardu, trenutno angažovana na Stanfordu, doktorica nauka iz oblasti rodnih studija, autorica niza knjiga na bosanskom i engleskom jeziku, feministica koja se ne libi kazati istinu o licemjerju gdje god na njega da naiđe … Čast nam je najaviti gostovanje u DDBiH profesorice doktorice Zilke Spahić-Šiljak.

Govorit ćemo o mladima, matematici, IT sektoru.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE