U DVA BRODOLOMA U GRČKOJ POGINULO NAJMANJE 29 MIGRANATA

Još šest tijela pronađeno je nakon brodoloma dva broda s migrantima, koji su se u grčkim vodama dogodili u srijedu i četvrtak, objavila je u subotu grčka obalna straža, dodajući da se broj mrtvih zasad povećao na najmanje 29.

U noći na četvrtak blizu otoka Kythere, južno od Peloponeza nasukala se brodica s 95 migranata. Još u petak na tome je području pronađeno pet tijela.

U subotu su loše vremenske prilike otežale potragu.

U četvrtak su spasioci iz mora izvukli više desetaka preživjelih, uglavnom migranta iz Iraka, Irana i Afganistana. Ukupno ih je spašeno 80.

Jedan od njih je uhapšen jer se vjeruje da je riječ o krijumčaru, objavila je u subotu državna televizija Ert.

U četvrtak u zoru u drugom brodolomu blizu Lezbosa utopilo se najmanje 18 osoba, većinom žena. U čamcu je bilo 40 državljana Somalije, a samo ih je deset imalo prsluke za spašavanje.

Grčka obalna straža objavila je da je u prvih osam mjeseci ove godine spasila gotovo 1500 ljudi, što je oko 600 više nego prošle godine.

  • Da bismo spriječili ilegalne odlaske ljudi iz Turske, moramo izvršiti pritisak na tu zemlju na razini Europske unije, jer će se u protivnom nastaviti gubitak ljudskih života – rekao je u subotu na konferenciji MED5 u Paphosu grčki ministar migracija Notis Mitarachi.

MED5 okuplja pet mediteranskih zemalja koje se nalaze na prvoj crti za prihvat migranata, a to su  Grčka, Španjolska, Cipar, Malta i Italija.

Te zemlje tokom ove godine očekuju dolazak 160.000 migranata na svoje obale, rekao je prošli mjesec Mitarachi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.