U EU VOĆE I POVRĆE NEMA KO DA BERE

Prije šest sedmica niko nije razmišljao odakle dolazi hrana koju jedemo, a sada svi o tome pričaju. Širom EU masovno propadaju prinosi, jer jeftini sezonci iz istočne Evrope i Afrike sada se ne mogu uvesti preko granice. Riječ je o stotinama hiljada radnika, koje pokušavaju zamijeniti domaći berači. Ali prijavljuje se veoma mali broj ljudi, a većina njih nema znanja za taj posao, jer ga nikad nisu radili.

Sa zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, postalo je veoma vidljivo do koje mjere Evropa, od Španije do Švedske, zavisi od sezonskih radnika „uvezenih“ iz istočne Evrope i Afrike. Poljoprivrednici na Starom kontinentu masovno ostaju bez radnika, a voće i povrće truli. Tako u u Njemačkoj ogromna količina trune pod zemljom. U Velikoj Britaniji, iako se ova otočka država više ne osjeća kao dio EU, situacija je ista. Nema radnika koji bi pobrali maline, ili izvadili krompir iz zemlje, prenosi BiF.

Evropa, svakako, neće ostati bez hrane, ali bez jeftine radne snage iz istočnoevropskih država, bogatije evropske zemlje riskiraju gubitak prinosa. Voće i povrće uglavnom mora da se bere ručno, a ako se to ne uradi brzo truli.

Njemačka zavisi od 300.000 sezonskih radnika koji tokom proljeća i ljeta rade u polju, a sezona počinje krajem aprila. Budući da njihov dolazak iz drugih zemalja nije moguć, hiljade Nijemaca su se prijavile za taj posao. Preciznije, prijavilo se 16.000 građana Njemačke, ali je to daleko manje od potrebnog broja sezonaca. Satnica berača iznosi 9,35 eura, što je jednako minimalnoj satnici u Njemačkoj.

U Francuskoj se prijavilo oko 40.000 ljudi za rad na imanjima. Inače, francuski trgovački lanci kupuju hranu isključivo od tamošnjih poljoprivrednika. Međutim, francuskim poljoprivrednicima potrebno je čak 200.000 sezonskih radnika. Sada ih ima 40.000, od kojih većina nikad nije radila takav posao. Izgleda da će teško uspjeti da u potrebnom roku poberu svo voće i povrće, da pomuzu sve krave i da pri tom ne naprave nikakvu štetu, komentira se u tekstu.

Španski region Uelva, inače najveći proizvođač borovnica u Evropi, ostao je bez čak 9.000 sezonskih radnika iz Maroka. Tamošnji poljoprivrednici se žale da će im zbog toga propasti 80 posto dosadašnje proizvodnje.

Ipak, najgore je u Italiji, budući da je ova zemlja epicentar pandemije u Evropi. Otprilike četvrtinu italijanskog voća i povrća pobere oko 370.000 sezonskih radnika koji uglavnom dolaze iz istočne Evrope. Oni sada neće doći, a svega 2.000 ljudi iz Italije se javilo da ih zamijeni.

Prije šest sedmica niko nije razmišljao odakle dolazi hrana koju jedemo, a sada svi o tome pričaju, zaključuje „New York Times“.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BUDITE OPREZNI: DJECA SE NAJVIŠE GUŠE OVIM NAMIRNICAMA

0
Evropska agencija za sigurnost hrane sastavila je popis najopasnijih namirnica za malu djecu, a na samom vrhu nalazi se hrenovka.