U ‘IFTARU MOJE NANE’ NAŠA ALMASA LAZOVIĆ PRIPREMALA JE ČORBU PO RECEPTU SARAJKE HALIME-HANUME

Spremanje hrane je poput muzike, umjetnost stvaranja. Osim melodije, ritma i harmonije muzika kao i hrana prije svega nastaje iz neizmjerne ljubavi prema ovakvom vidu izražavanja.

Hayat

Mnoga jela koja možda i ne pripremamo tokom ostalih dana u godini u vrijeme mjeseca Ramazana pravimo pa možda i nekoliko puta. Iftar svake nane ne može i neće proći bez tradicionalne Begove čorbe. Ovo je isključivo bosanski specijalitet i praznično je jelo.

 Begovu ili begovsku čorbu pravili su mnogi poznati kuhari i približno postigli okus koji se prije mnogo vijekova spremao i servirao begovskim porodicama u Bosni.

Sarajevska hanuma Halida  je ovu čorbu pravila s posebnim nijetom da upravo svoj recept prenese na svoje kćeri i unuke. Tako je recept došao u našu seharu recepata, a kažu da je star preko četrdeset godina. I nakon odlaska ove sarajevske hanume na bolji svijet nismo odustali od te specifične, guste i jake čorbe koju se ne bi postidjeli servirati i pred nekog bega iz Osmanskog carstva.

Ova čorba oduvijek se servira kao predjelo mada zbog svojih sastojaka može slobodno poslužiti kao glavno jelo. Glavni sastojci su piletina i povrće, a od povrća u ovu čorbu isključivo stavljamo mrkvu, celer, peršun i neizostavnu bamiju.

Pored ovih sastojaka dodaju se puter, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list kao i so i biber. Pileće meso operite, stavite u lonac, dodajte vodu, posolite i kuhajte sa očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorovim listom. Kada je meso skuhano procijedite supu, odvojite meso od kostiju i isjeckajte ga na sitne dijelove. Tako izrežite mrkvu, celer i peršun. 

U posudu stavite puter, zagrijte ga, dodajte brašno te pažljivo popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće te zajedno prokuhajte.

Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U medjuvremenu skuhajte bamiju u vodi sa malo limunovog soka.

Ocijedite , properite i dodajte čorbi, zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca te pobiberite.

U kući rahmetli Halima hanume Begova čorba uvijek se servirala u sahanu sa neizostavnom kašikom kajmaka ili milerama…. 

Uživajte u iftrima u krugu svojih najmilijih uz Merkator i „Iftar moje nane“.

•             400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa

•             200 gr korijenastog povrća ( mrkva, peršin, celer )

•             50 gr maslaca

•             50 gr brašna

•             20 gr sušene bamje

•             1 žumanjak

•             50 gr kajmaka ili milerama

•             1/2 limuna

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.