Ima je više vrsta, a jedna potiče iz Bosne. Za jelo se upotrebljavaju mahunasti plodovi. Pa tako postoji bamija, bamija na drugi način, janjetina sa bamijom, domljena bamija, i bamija sa krzatmom.
Zanimljiva je bamija na drugi način receptura pripada Umihani Alagić Lakišić.
Za ovaj recept rebate janjeće meso srednje masno, ako nemate janjećeg onda može teleće ili goveđe meso. Crveni luk, grumen masla, so malo uvarenog paradajza 1 limun i sirova bamja. Meso se isjeca ili samelje. Luk očisti i iskriža.
U lonac se stavi jedan grumen masla, saspu luk i meso, posole i ćevabe ili dinstaju. Ako je sirova bamja onda je treba otrijebiti kaže divna Umihana Alagić Lakišić.
Odsjeći drške i skuhati kapice (dakle po ovom receptu svježa bamija se ne obaruje) ako je suha bamja onda je treba obariti u zasoljenoj vodi i ocijediti na đevđiru.
Na tavu se stavi malo masnoće, doda oguljen i isjecan paradajz ili ukuhani paradajz i sačekamo da to provrije.
Doda se obarene ili svježe pripremljena bamija pa na vreloj masnoći prevne nekoliko puta tako da svu bamju obiđe uzavrela masnoća. Zatim se bamja sastavi s mesom, ulije voda i kuha. Treba paziti da se bamja ne prekuha, jer onda izgubi okus.
Biber se ne dodaje u pravilu. Servira se sa kriškom limuna.
Uživajte u porodičnim iftarima uz Merkator i “Iftar moje nane” i na svojim iftarskim soframa obavezno servirajte bamiju.