U ITALIJI PADA BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA

Ukupan broj smrtnih slučajeva od izbijanja zaraze 21. veljače trenutno iznosi 32.616, priopćila je italijanska civilna zaštita, što je treći najveći broj u svijetu, nakon SAD-a i Velike Britanije.

Statističari, međutim, vjeruju da je Italija, kao i mnoge druge zemlje, bila pogođena značajno većom smrtnošću od virusa nego što to službeni podaci pokazuju, jer mnogi umrli nikad nisu testirani na virus.

Studija koju je ove sedmice radio italijanski zavod za socijalnu zaštitu INPS, pokazala je da je između 1. marta i 30. aprila zabilježeno gotovo 47.000 smrtnih slučajeva više nego u istom razdoblju između 2015. i 2019. godine.

Od te brojke oko 28.000 smrtnih slučajeva su računati kao smrti od Covida-19, što znači da ostaje nerazjašnjen višak od 19.000 smrtnih slučajeva. INPS kaže da je razumno pretpostaviti da se “veliki dio” ovih dodatnih smrti dogodio zbog koronavirusa.

Civilna zaštita je rekla da ukupan broj potvrđenih slučajeva u Italiji od početka zaraze iznosi 228.658, što je šesta po redu brojka u svijetu, poslije SAD-a, Rusije, Španije, Velike Britanije i Brazila.

Trenutno je zaraženih 59.322, dok je taj broj dan ranije iznosio 60.960.

Danas je bilo 595 ljudi u intenzivnoj njezi, dok ih je dan ranije bilo 640. Od zaraženih, oporavljenih je 136.720, dok ih je dan ranije bilo 134.560.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE