U KAKNJU 597 OSOBA ZAVRŠILO SA PRVIH 14 DANA SAMOIZOLACIJE

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom.

Trenutno je 210 osoba  stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 597 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Iako se smanjuje broj ljudi koji su završili sa prvih 14 dana samoizolacije, pozivamo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju  mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu.

Naše ponavljanje izrečenih mjera ima za cilj sprečavanje nastanka oboljenja COVID-19 na području naše Općine i obzirom na trenutno epidemiološko stanje na terenu može se primijetiti da su iste urodile plodom, jer nemamo ekspanziju širenja zaraze.

Unatoč preporukama da se obustave sva vrste kretanja i putovanja tokom jučerašnjeg dana iz inostranstva na područje naše Općine stiglo je 7 sugrađana iz inostranstva, stoga molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima  da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989,032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju.

OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE