U KANTONU SARAJEVO ČETIRI OSOBE PREMINULE OD KORONAVIRUSA: 65 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 766 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 97 osoba.

Četiri pacijenata su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 114 pacijenata, od kojih su 104 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 20,18 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 52 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 62.

Na respiratoru je sedam osoba, a osam pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori je devet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.508 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.231 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.246 osoba zaraženih koronavirusom i 64.158 izliječenih.

  • U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 112, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 187 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 202 pacijenta, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je ukupno 491 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 332 poziva, a obavljena su i 154 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana u Kantonu Sarajevo je aplicirano ukupno 268 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI SLUČAJ U BIH: UČENIK DOŠAO U ŠKOLU S PIŠTOLJEM, UHAPŠENA...

0
Policijski službenici Policijske uprave Gradiška u petak, 29. marta 2024. godine, lišili su slobode četiri maloljetna lica zbog postojanja osnova sumnje, da su počinili krivično djelo 'Dogovor za izvršenje krivičnog djela'.