Direktor KUIP-a Fahir Halilović potvrdio da su veterinarski inspektori konstantno na terenu, a primarni je cilj zaštita i poboljšanje zdravlja građana u KS.
- Kada su u pitanju proizvodi, meso i mesne prerađevine naša primarna uloga je da preventivno djelujemo. Tako se provodi svakodnevni veterinarsko-zdravstveni pregledi kako u klaonicama tako i u postrojenjima za preradu mesa i u skladištima za prometovanje gotovih proizvoda. Preventivno djelujemo da se proizvodi poput ovih zaraženih brojlera ne nađu na tržištu – kazao je Halilović.
Inspektori su, prema njegovim riječima, u nekoliko navrata, ali ne u većem obimu, otkrivali slučajeve prometovanja neispravnog mesa, pa je zbog toga pojedincima zabranjeno obavljanje djelatnosti.
Zaraženi brojleri nisu se našli na tržištu, i to zahvaljujući samo kvalitetnom sistemu po kojem radi KUIP, a u koji je uvezan i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, piše Avaz.
Kako je kazao dekan Nihad Fejzić, inspektori KUIP-a dostave nalaze fakultetu, koji ima certificirani laboratorij.
- Sistem koji postoji u Kantonu Sarajevu po kojem radi Veterinarska inspekcija sigurno je najbolji u BiH i na nivou je evropskih država. Ne znam kakva je situacija u ostalim dijelovima države, jer mi nalaze radimo samo za KUIP – rekao je Fejzić, dodajući da je glavni cilj da se spriječi da zaraženi mesni proizvodi uđu i lanac prehrane.
- Radi sprečavanja rizika po javno zdravstvo, na tri sporne farme provedene su pooštrene biosigurnosne mjere, dezinfekcija prostora i opreme na farmama, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke te ostale propisane mjere. Inspektori su uzeli 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu na području Kantona, u kojima nije potvrđeno prisustvo salmonele – rekli su iz KUIP-a.