U MOSTARU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA FUP-A I POLICIJSKIH KOMESARA UPRAVA POLICIJA KMUP-OVA U FBIH

U Mostaru je u periodu 25. i 26.januara ove godine, održan redovni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prvog dana prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdin Slađan Bevanda koji je srdačno pozdravio prisutne i poželio dobrodošlicu, te se zahvalio direktoru FUP-e, gdin. Ensadu Korman i komesarima/direktorima Uprava policija kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ističući da apsolutno podržava operativni i profesionalni rad policijskih organa u Federaciji BiH.

  • Policijski posao pored toga što je častan i težak, jako je značajan jer je sektor sigurnosti zaslužan i odgovoran za dobro stanje sigurnosti u državi. Svjesni smo da se konstantno susrećemo se novim i različitim sigurnosnim izazovima ali smo do sada uvijek uspješno odgovarali istima, te se nadam da će i u buduće tako ostati, postižući uspješne rezultate – istakao je Ministar Bevanda.

U nastavku sastanka, a u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za 2020. godinu, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u Federaciji BiH, sa akcentom na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, rad policije u Federaciji BiH i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Posmatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, a prema statističkim podacima Uprava policija kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova kao i podacima Federalne uprave policije koji su prezentovani po segmentima za izvještajni period januar – decembar 2020. godine, a u odnosu na isti period 2019. godine, karakteriše povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 349 ili za 2,19%, broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 14.679 ili za 95,49% više i broja napada na ovlaštena službena lica za 12 ili za 15,58%, dok je smanjen broj saobraćajnih nesreća za 3.828 ili za 15,82%.

Na osnovu iznesenih parametara evidentno je povećanje prekršaja po javnom redu i miru u 2020. godini koje je za 95,49 % više u odnosu na 2019. godinu, a rezultat povećanog broja izdatih prekršajnih naloga je nepoštivanje naredbi i mjera donesenih od strane nadležnih kriznih štabova, po raznim segmentima navedenih naredbi.

  • Moramo se složiti da je davanje ovakve ocjene stanja sigurnosti odraz prvenstveno statističkih podataka sa aspekta kriminaliteta prikupljenih sa područja cijele Federacije BiH, međutim ukoliko upitamo našeg građanina da se u Bihaću ili u Blažuju, ili u Tuzli osjećaju sigurno, pored desetina, stotina ili hiljada migranata, mislim da ne bi dao odgovor identičan našem zaključku. Građanin naše države žele da bude zaštićeni od opasnosti, od ugrožavanja, od povređivanja njegove ličnosti, prava, imovine i zdravlja. Međutim mi kao policijski službenici, nažalost to ne možemo sami osigurati građanima ove zemlje, bez uključivanja svih državnih institucija koje moraju svojom kolektivnom snagom i cjelokupnim aparatom, koji itekako postoji, i u preventivnom i u represivnom obliku, da ostvare cilj, a to je trenutno rješavanje migrantske krize –  istakao je Zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

1. Kada je riječ o stanju sigurnosti na području Federacije BiH, a koja se definiše kroz iskazane statističke parametre za određene oblasti iz informacije o stanju sigurnosti, sačinjene na osnovu podataka Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BIH za 2020. godinu može se definisati kao zadovoljavajuće, s tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

2. Što se tiče migrantske krize na području Federacije BiH, evidentno je da navedena problematika ne jenjava što znatno utiče na sigurnosnu situaciju posebno na područjima Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo, i za trenutno rješavanje navedene krize neophodno je uključivanje i intenziviranje aktivnosti od strane nadležnih kantonalnih, entitetskih i državnih institucija koje moraju svojom kolektivnom snagom i cjelokupnim aparatom djelovati, kako u preventivnom tako i u represivnom obliku, jer samo udruženim snagama i kapacitetima možemo postići svrsishodne rezultate u pogledu adekvatnog rješavanja ovog problema. Poseban akcent stavljen je na pitanja problematike poroznosti istočne državne granice, kao i potrebe zakonskog definisanja slobodnog kretanja migranata na području Bosne i Hercegovine.

Takođe, rukovodioci policijskih organa u Federaciji BiH podržavaju napor i namjeru Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji su 14. januara 2021. godine zasjedali i donijeli zaključke koji se tiču rješavanja migrantske problematike, u cilju predlaganja i usvajanja istih od strane Predstavničkog Doma Paralmenta Federacije BiH.

3. Kada je u pitanju inicijativa vezano za izmjenu i dopunu Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH u pogledu rješavanja statusa velikog broja policijskih službenika sa utvrđenom promijenjenom radnom sposobnošću nakon utvrđene invalidnosti druge kategorije, isperd Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova formirat će se radna grupa čiji članovi će biti službenici pravnih službi zaduženi za zakonsku normativu. Zadatak ove radne grupe biti će iznalaženje najboljeg rješenja, odnosno sačinjavnje prijedloga na osnovu kojeg će se nastaviti sa aktivnostima na rješavanju statusnih pitanja policijskih službenika sa utvrđenim invaliditetom druge kategorije.

4. Vezano za pokrenutu incijativu, odnosno prijedlog za izmjenu Uredbe o jedinstvenoj uniformi u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju izmjene izgleda i kvalitete trenutne uniforme, a kako bi se zadovoljili standradi, tehničke i specifične pojedinosti, te klimatski i geografski uslovi neophodni za adekvatan i efikasan rad policijskih struktura u Federaciji BiH, formirana je Komisija ispred Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, koji će u roku od 6 mjeseci sačiniti prijedlog Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji Bosne i Hercegovine, i Tehničke karakteristike jedinstvene policijske uniforme, kao i druge propise koji definišu ovu oblast.

5. U konačnici ostaje na snazi raniji zaključak da će se kontinuirano provoditi aktivnosti na inteziviranju i jačnju saradnje Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim linijama rada, a posebno, sa sigurnosnog aspekta poprioritenim oblastima, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona je bio domaćin ovog dvodnevnog sastanka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SCHMIDT SA ČLANOVIMA CIK-A BIH: UPOZNALI GA SA IZAZOVIMA SA KOJIM...

0
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa saradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH gdje se sastao sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH.