U NIGERIJI 14 OSOBA UBIJENO U ORUŽANIM NAPADIMA

Najmanje 14 osoba je ubijeno u oružanim napadima u Nigeriji, saopćile su lokalne vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ogbonnaya Chukwu-Ude, načelnik Ivoa u saveznoj državi Ebonyi, kazao je novinarima da su naoružani napadači na jugoistoku Ebonyija ubili najmanje deset osoba.

Lokalni mediji navode da se četiri osobe ubijene u selu Buruku na sjeverozapadu grada Kaduna, dok je šestero kidnapovano.

Inače, u tom dijelu zemlje nerijetko zbog pašnjaka dolazi do sukoba između lokalnih seljana i pastira koji dolaze iz drugih dijelova Nigerije, posebno između pastira iz zajednice Fulani i plemena koja žive od poljoprivrede.

Pripadnici zajednice Fulani tvrde da zemljoradnici pokušavaju ukrasti njihovu stoku te da ih često napadaju.

Zbog tih sukoba na tom području je poginulo oko 2.000 osoba, a hiljade ljudi su napustile svoje domove.

Pod vodstvom guvernera provincije Zamfara Bello Mohammeda Matawallea, prošle godine, dvije grupe potpisale su mirovni sporazum kako bi okončale sukobe između njih, a više od 2.000 članova bande ostavilo je oružje.

Naoružane grupe ponekad iskorištavaju ove sukobe i organizuju napade na tom području.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA “NACRT IZBORNOG ZAKONA RS” U POLA TRI...

0
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su oko pola tri jutros zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona RS na sjednici u Banjoj Luci.