U OHRIDU DANAS POČINJE SUMMIT ‘OTVORENOG BALKANA’, UČESTVUJE I TEGELTIJA

U Ohridu će danas početi dvodnevni summit regionalne inicijative pod nazivom "Otvoreni Balkan" na kojemu će u ulozi gosta učestvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na summitu, koji će se održavati od 7. do 8. juna, učestvovat će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je podržao inicijativu “Otvoreni Balkan”, bit će gost summita i prisustvovat će, kako je kazao, u ulozi posmatrača.

Tokom summita bi trebalo biti potpisano više sporazuma i memoranduma u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreznih službi.

Na službenom otvaranju summita u srijedu, 8. aprila, pored predsjednika Srbije Vučića, premijera Kovačevskog i Rame, kao i Abazovića i Tegeltije, učesnicima će se putem videoveze obratiti i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Escobar, saopćeno je iz Vlade Sjeverne Makedonije.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocjena izdanih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumjevaniju o saradnji u oblasti turizma.

Također, bit će potpisan Memorandum o razumijevaniju o kulturnoj saradnji na zapadnom Balkanu i Memorandum o razumjevanju o saradnji poreznih uprava.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE