U OVOJ DRŽAVI KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE JE 180 KM

U Nizozemskoj je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 13 osoba, odnosno ukupno 5.788.

Prema podacima Državnog instituta za zdravlje i okoliš (RIVM) pri Ministarstvu zdravstva, broj hospitaliziranih zbog koronavirusa u posljednja 24 sata je veći za devet i sada iznosi 11.649 pacijenata.

Istovremeno je broj zaraženih povećan za 188 i sada iznosi 44.888.

Nizozemska  vlada saopćila je da je prva faza popuštanja mjera protekla dobro zbog čega se od 1. juna može preći na drugu fazu.

Donesena je odluka da u prvoj fazi koja je počela 11. maja, frizerski saloni, autoškole i centri za fizikalnu terapiju, te sva druga mjesta na kojima dolazi do bliskog kontakta, mogu raditi uz prethodno izvršene rezervacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponovo su otvorene osnovne škole, vrtići i biblioteke, a dozvoljeno je i bavljenje sportom na otvorenom, ali bez kontakata.

Planirano je da od 1. juna s radom počnu restorani, kafići, muzeji i kina, ali će se u objektu moći nalaziti najviše 30 osoba, uključujući osoblje.

Javni prevoz će u potpunosti biti u funkciji, a putnici se trebaju pridržavati niza mjera među kojima su korištenje maski. Osobe starije od 13 godina koje se ne budu pridržavale pravila nošenja maski za lice u vozilima javnog gradskog prevoza bit će kažnjeni s 95 eura (oko 180 KM).

Od 1. jula bit će dozvoljeno okupljanje 100 osoba u bogomoljama, na sahranama i vjenčanjima. Planirano je i otvaranje turističkih destinacija. Restorani i kafići od tog datuma moći će pružati usluge za 100 osoba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARMIN HOŽIĆ ZA HAYAT: BOŠNJACI ZASLUŽUJU PREDSTAVNIKE U SABORU HRVATSKE

0
Bošnjačka manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj, očekuje da nakon tri mandata u kojima nisu imali svoga predstavnika, od 151 saborskog zastupnika jedan bude Bošnjak