U OVOM DIJELU BIH BILJEŽI SE VISOKA STOPA SMRTNOSTI OD COVIDA

U istočnoj Hercegovini je od početka godine izuzetno visoka stopa smrtnosti oboljelih od Covida-19. Medicinski radnici pozivaju građane na oprez i poštovanje epidemioloških mjera.

Tokom prvih četrdest dana ove godine, od posljedica Covida-19 u  trebinjskoj bolnici preminulo je 40 osoba. Nažalost, preminuli su i članovi jedne kompletne porodice – sin, majka i otac.

  • Od početka tekuće godine preminulo je 31 nevakcinisano lice i devet vakcinisanih. Zaista jedan tužan podatak i taj jedan negativan trend umiranja i nadam se da u narednim danima nećemo bilježiti smrtne ishode, kaže Nikolina Mučibabić, portparol „Bolnice Trebinje“.

U Trebinju je do sada vakcinisano pedeset posto stanovništva čime epidemiolozi nisu zadovoljni. Situacija se polako stabilizuje i trenutno je manji broj hospitalizovanih pacijanata u odnosu na kraj januara.

Ilustracija
  • Kada smo imali 400 novooboljelih po sedmici, mi smo u prethodnoj sedmici imali 158 novootkrivenih slučajeva kada govrimo o PCR metodi, a u ovoj sedmici imamo 80 i očekujemo još rezultate testiranja 25 uzoraka, kaže Durić.

Epidemiolog Durić upozorava i da brojni građani u početku uopšte nemaju simptome i tu je dominantan omikron soj koronavirusa. Poziva pacijente da se obavezno konsultuju sa svojim ljekarom. Situacija bi bila jasnija i da je mogućnost testiranja veća. Tome se dugo nadaju u Trebinju gdje su s radošću dočekali donaciju – PCR tester, no ispostavilo se da je pokvaren.

  • Dobili smo donaciju od amaričke ambasade, kada je kompanija došla da instalira uređaj ustanovljena je greška u kodu na istom. Poslat je nazad, očkujemo zamjenski, govori Nikolina Mučibabić, portparol „Bolnice Trebinje“.

Za rad ovog aparata potrebna je i dodatna oprema, pa je bolnica pokrenula proceduru Javnih nabavki, piše BHRT.ba. Očekuju da će uskoro imati mogućnost testiranja većeg broja pacijenata što bi značilo i jasniju epidmiološku sliku u istočnoj Hercegovini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE