U PARLAMENTU BIH IZDACI ZA PLAĆE LANI PORASLI ZA 740.000 KM

U Parlamentarnoj skupštini BiH tokom 2020. godine nije se štedjelo pa su cifre na mnogim stavkama znatno rasle. Tako je za plaće i doprinose dato 740.932 KM više nego u godini prije.

Parlamentarci i ostali zaposleni i u pandemijskoj godini su pokazali rastrošnost koristeći brojne blagodati državne kase.
Samo na bruto plaće i naknade iz plaća za više od 220 zaposlenih u ovoj instituciji potrošeno je 10.064.911 KM. U odnosu na 2019. to je za 740.932 KM više, što je posljedica većeg broja zaposlenih.

Neki su i ministri i parlamentarci

U izvještaju za prošlu godinu državni revizori precizirali su da se radi o 171 državnom službeniku i zaposleniku, tri člana kolegija Sekretarijata, jednom parlamentarnom vojnom povjereniku te 53 zastupnika i delegata. Dva zastupnika ostvaruju pravo na razliku plaće i nisu uključeni u navedeni broj. Dvoje zastupnika se još nije izjasnilo o radnom statusu, budući da su oboje ministri u Vladi FBiH (Edita Đapo i Šemsudin Dedić).

Prema nalazu revizora, ukupno ostvarene naknade iznose 1.742.657 KM. Provedenom revizijom su testirane naknade za prijevoz (182.300 KM), troškove smještaja (148.956 KM), odvojeni život (101.301 KM), topli obrok (365.538 KM), regres (68.683 KM), otpremnine zbog odlaska u penziju (37.803 KM) i naknade skupštinskim zastupnicima – paušal (487.131 KM).

Utvrđeno je da su ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u 2020. godini iznosili 123.813 KM. Parlamentarna skupština na raspolaganju je lani imala 13 službenih vozila.

  • Radi obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, članovi kolegija oba doma imaju pravo na stalno (24h) korištenje službenog vozila s vozačem ili mogu, u iznimnim slučajevima, i osobno upravljati službenim vozilom. Članovi kolegija oba doma imaju pravo na stalnu upotrebu vozila s vozačem, bez obaveze parkiranja vozila u podzemnoj garaži Parlamentarne skupštine, nakon završetka radnog vremena”, nalaz je revizora.

Upisuju velike relacije koje nisu realne

Oni su konstatirali da sistem unutrašnjih kontrola u dijelu upotrebe službenih vozila nije u potpunosti uspostavljen. Naime, evidencije o korištenju automobila u određenim slučajevima nisu uredne i cjelovite, putni nalozi se ne popunjavaju za sva vozila na način definiran internim pravilnikom, piše Klix.ba.

  • Za određena vozila upisuje se samo početna i krajnja kilometraža bez upisivanja prijeđenih relacija, ne potpisuju se osobe koje koriste vozila, kao i evidencije polaska i povratka sa službenog puta te se na određenim putnim nalozima u zemlji evidentiraju prilično velike relacije, koje prema dostupnim pokazateljima nisu objektivne. Neuredne evidencije onemogućavaju utvrđivanje opravdanosti rashoda/troškova u vezi s namjenskim korištenjem službenih automobila. Nadalje, uvidom u pojedine fakture za održavanje vozila, uočili smo da su priglikom podnošenja zahtjeva za servis vozila iznosi predračunskih naloga manji od ispostavljenih faktura dobavljača”, ukazuje se u revizorskom izvještaju.

Zaključno s 31. decembrom 2020. godine realizacija putnih troškova u Parlamentarnoj skupštini iznosi 246.643 KM, što je za 26 posto manji iznos realiziranih sredstava u odnosu na prethodnu godinu, piše Klix.ba.

  • Uvidom u dokumentaciju putnih naloga u zemlji i inozemstvu konstatirano je da u pojedinim slučajevima nisu priložene agende uz pozivna pisma kao informacije koje predstavljaju temelj prilikom pravilnog i tačnog obračuna dnevnica te da korisnici službenih putovanja ne popunjavanju putne naloge, već se samo potpišu na obračunati nalog koji popuni referent za obračun plaća i naknada”, navode, između ostalog, revizori.

Značajniji iznosi neposredne potrošnje se odnose na izdatke za obavljanje funkcije zastupnika i delegata (120.577 KM), usluge reprezentacije (61.445 KM), izdatke za hardverske i softverske usluge (68.176 KM) i ostale usluge (52.516 KM). Značajniji iznos programa posebne namjene se odnosi na izdatke za rad u upravnim, nadzornim i drugim odborima i radnim tijelima (182.841 KM).

Hrana i piće o državnom trošku

Ukupno realizirani iznos usluga reprezentacije sa 31.12.2020. godine iz sredstava neposredne potrošnje iznosi 61.445 KM i za 13 posto je veći u odnosu na prethodnu godinu.

  • Uvidom u određene račune sredstava interne i eksterne reprezentacije ponovo se nismo uvjerili da su pojedini korisnici u okviru dozvoljenih limita koristili usluge hrane i pića s jasnim povodom i obrazloženjima nastanka troška, što u pitanje dovodi samu svrhu reprezentacije i načelo transparentnosti u pogledu upravljanja javnim sredstvima”, konstatirali su revizori.

Kada je riječ o izdacima za rad u upravnim, nadzornim odborima i drugim radnim tijelima, isplaćeno je 182.841 KM.

  • Uvidom u dokumentaciju isplaćenih naknada članovima Neovisnog odbora, Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH i Vijeća nacionalnih manjina BiH, ponovo smo konstatirali da su naknade članovima spomenutih odbora isplaćivane bez pravnog uporišta, imajući u vidu da su im mandati istekli prije nekoliko godina, a odluke o njihovom produženju još uvijek nisu usvojene. Prema informacijama koje smo dobili u završnoj fazi revizije, mandat članovima Neovisnog odbora i Odbora za žalbe građana obnovljen je u 2021. godini”, zaključili su revizori.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZBOG ZAGAĐENJA ZRAKA U KANTONU SARAJEVO PROGLAŠENA EPIZODA ‘PRIPRAVNOST’

0
Na osnovu mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku jučer i danas, kao i vremenske prognoze za naredna tri dana, u Kantonu Sarajevo je proglašena epizoda "Pripravnost".