U POTOČARIMA SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN NESTALIH: ŽELIMO DA SE PROCES TRAŽENJA ENERGIČNO POKRENE

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari obilježava se Međunarodni dan nestalih.

Organizirana je Konferencija za medije na kojoj su se obratili Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Foto: Hayat

Suljagić je kazao da se još uvijek traga za više od 3.000 ubijenih u Srebrenici i oko nje.

  • Želimo da govorimo u ime hiljada onih, da kažemo da se proces traženja nestalih ponovo energično pokrene. Ono što nas obeshrabruje je da kada se u javnosti pojave dokazi o odgovornosti, reakcija pravosuđa izostane. Govorimo o vise od 8.000 predmeta za koje postoje dokazi, a oni nisu izvedeni pred lice pravde – rekao je on.
Foto: Hayat

Subašić je poslala apel Tužilaštvu BiH.

  • Nemojte spavati, izbacite podobne, ubacite sposobne. Mi majke nemamo dva života. Kad ne nađe majka ni kost svog djeteta, ne može ni kazati da je imala dijete. Svako zaslužuje da ima svoje obilježje, da im se obilježi da su živjeli. Uradite sve da mi majke ne umiremo sa željom da nalazimo, a njih nema – kazala je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.
Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat

(Melina Rašidović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U UN-U DANAS BRIFING O PRIPREMAMA ZA 29. GODIŠNJICU GENOCIDA U...

0
Na službenoj stranici Ujedinjenih naroda za danas je u sjedištu ove organizacije u New Yorku najavljen „Brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, uključujući nacrt rezolucije o „Međunarodnom danu sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“.