U ROTERDAMU NAPRAVLJENE PJEŠAČKE STAZE NA KROVOVIMA ZGRADA

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su da pokažu kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

Organizacija Rooftop Days sa sjedištem u gradu Roterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi u budućnosti grad mogao urbanistički da se razvije.

Članovi organizacije brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

  • Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada  – rekao je AFP-u direktor organizacije Rooftop Days, Leon van Gest, ističući da se zasad “koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama”.

Jarkonarandžasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica tog “vazdušnog mosta” povezuje gradski Svjetski trgovački centar s jednom robnom kućom na visini od 29.5 metara.

Duž staze, koja će biti otvorena do 24. juna, nalaze se manji solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Ako gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će tamo posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA DODIKOV MITING STIGLI I AUTOBUSI IZ SRBIJE: OKUPLJENI VELIČAJU RATNOG...

0
Na banjalučkom Trgu Krajine u 18 sati počeo je miting za koji rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta RS kaže da je organizovan kao "odgovor na pokrenutu rezoluciju o Srebrenici u UN".