U SAD-U SE SUSRELI BIDEN I JOHNSON: RAZGOVARALI SU O OPASNOSTIMA KLIMATSKIH PROMJENA

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su o opasnostima klimatskih promjena na sastanku u Ovalnom uredu, s ciljem isticanja američko-britanskog saveza i šalili se u vezi s radostima putovanja vlakom.

Biden je Johnsonu, koji se brinuo da bi njegov topao odnos s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom mogao naštetiti odnosima s demokratskim čelnikom, rekao da se veseli dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo na konferenciju o globalnom zatopljenju kasnije ove godine.

  • Fantastično je vidjeti da je SAD  zaista istupio i pokazao se kao stvarno, stvarno vodstvo – rekao je Johnson govoreći o problemu globalnog zatopljenja.

SAD je pod Bidenovim vodstvom obnovio obećanje da će smanjiti emisije stakleničkih plinova te obećao financirati projekte u borbi protiv klimatskih promjena.

Johnson je s Opće skupštine UN-a u New Yorku došao vlakom Amtrak u Washington, na sastanak s Bidenom.

  • Vole vas – rekao je Johnson Bidenu, govoreći o osoblju američkih željeznica.

Zračni most u Kabulu

Biden je bio redoviti putnik međugradskih vlakova više od 30 godina.

EPA
  • Razgovarat ćemo o trgovini – rekao je Biden na pitanje o potencijalnom trgovinskom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, koji bi bio važan za Britaniju nakon Brexita.

Johnson se najprije sastao s potpredsjednicom Kamalom Harris, koja je rekla da su Sjedinjene Države i Britanija međusobno povezanije nego ikad prije. Borba protiv pandemije i klimatskih promjena i podržavanje demokracije u cijelom svijetu i dalje su glavni prioriteti za obje zemlje, rekla je Harris.

Johnson je pohvalio ulogu američke vojske u “zračnom mostu u Kabulu” i zahvalio američkoj vladi što je prošle godine ukinula zabranu uvoza britanskog goveđeg mesa, nametnutu nakon izbijanja bolesti kravljeg ludila.

  • Želim zahvaliti američkoj vladi, vašoj vladi, na mnogim načinima na kojima sada surađujemo, na višoj i intenzivnijoj razini nego što pamtim – rekao je Johnson.

Napredak na svjetskoj sceni

Johnsonova vlada posjet smatra trijumfom, pokazujući da Britanija može napredovati na svjetskoj sceni nakon izlaska iz Europske unije, a do američko-britanskih razgovora u Bijeloj kući došlo je u jeku spora s Francuskom, članicom EU.

Dogovor o novom sigurnosnom savezu koji su nedavno objavile Sjedinjene Države, Britanija i Australija završio je nauštrb Francuske, zbog čega je ona povukla svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i otkazala sastanak o obrambenim pitanjima s Britanijom.

Zbog tog trojnog sporazuma Francuskoj je propao dogovor o prodaji podmornica Australiji koja se sada okrenula SAD-u i Britaniji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.