U SAMO NEKOLIKO KORAKA DO UKUSNOG DOMAĆEG LISNATOG TIJESTA

Lisnato tijesto pravi je spas u zadnji čas. Puniti ga možete gotovo svim što pronađete u frižideru i nakon kratkog pečenja servirati odlično slano ili slatko jelo, a sada ga možete napraviti i sami.

Klasični recepti za izradu domaćeg lisnatog tijesta podrazumijevaju svega četiri sastojka: brašno, puter, vodu i so. Neki prema vlastitoj želji smjesu mogu obogatiti dodatnim sastojcima kao što su ulje, ocat ili šećer, a puter zamijeniti margarinom. Omjer putera i glatkog brašna potrebnog za izradu tijesta je približno jednak, a tačna količina zavisi o količini lisnatog tijesta koju želite dobiti.

Okvirno, za 800 grama lisnatog tijesta bit će vam potrebno oko 350 grama brašna i 350 grama putera. Pritom nije nužno precizno planiranje jer višak tijesta uvijek možete smrznuti i sačuvati za neku drugu prigodu. Potrebnu količinu vode procijenit ćete prema konzistenciji tijesta koja ne bi trebala biti niti previše suha, niti previše ljepljiva. Izrada tijesta Od oko 230 g brašna i 150 mL vode, uz dodatak soli po želji, najprije se zamijesi tijesto koje se zatim ostavi odmarati na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.

Za to vrijeme, 350 g rashlađenog putera razdijeli se na manje komade i pomiješa s preostalih 120 g brašna. Smjesu brašna i putera se potom oblikuje u plosnatu kocku i također ostavi odmarati u frižideru 20-30 minuta. Jednom kada su obje smjese dovoljno odstajale treba ih spojiti, i to na način da se postigne učinak slojeva odnosno listova koji su glavna karakteristika ovog tijesta.

Za početak se osnovno tijesto razvuče u oblik križa. U njegovu sredinu se potom stavi rashlađena kocka masnog tijesta i preklopi s četiri kraka osnovnog tijesta. Sve se zajedno potom razvuče valjkom. U ovom koraku je ključno da se tijesto nježno razvalja jer će se u protivnom dva sloja stopiti u jedan i izgubit ćemo željenu slojevitost. Razvaljano tijesto potom treba preklopiti poput pisma na tri dijela.

Dakle, jedan kraj tijesta razvučenog u pravokutnik se preklopi blizu sredine tijesta, a zatim drugi kraj preko njega. Tijesto se nakon toga opet nježno razvuče valjkom i preklopi, no ovog puta na četiri dijela. Dva kraja tijesta preklope se najprije blizu sredine tijesta, a potom se preklope na mjestu spajanja. U ovom trenutku poželjno je odmoriti tijesto u frižideru na pola sata, a nakon toga ponoviti postupak preklapanja.

Nakon što je tijesto drugi put preklopljeno, potrebno ga je opet „odmoriti“ na hladnom oko 30 minuta prije daljnje upotrebe ili ga zamrznuti za kasnije. Ovako dobiveno lisnato tijesto može poslužiti za izradu različitih slatkih i slanih jela kao što su kremšnite, savijače, piroške i slična peciva. Potrebno ga je samo razvaljati na odgovarajuću debljinu i oblik, po želji napuniti i ispeći.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RAZBOJNICI NA SVE STRANE, POLICIJA KAŽE DA JE STANJE UOBIČAJENO: U...

0
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u posljednjih osam dana je zabilježeno isto toliko slučajeva razbojništva.