U SARAJEVO STIGLA DONACIJA OD 500.000 VAKCINA ASTRAZENECA IZ AUSTRIJE

Danas je u Sarajevu izvršena primopredaja 500.000 doza AstraZeneca vakcina, koju je naša država dobila od Republike Austrije.

U ime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine obratio se Dušan Kojić.

  • Današnja primopredaja donacije Republike Austrije u vidu 500.000 doza vakcine AstraZeneca jasan je prijateljski čin naših dviju zemalja. Republika Austrija je prva zemlja s kojom je BiH počela realizaciju kupovine vakcina u okviru EUforHealt akcije i u okviru kojih ćemo kupiti 214.110 doza – kazao je.

S današnjom donacijom putem svih mehanizama nabavke Bosna i Hercegovina posjeduje 2.714.610 doza, od ukupnog broja 232.020 doza naša država nabavila je preko COVAX mehanizma, 160.290 doza nabavili su preko EUforHealth akcije, dok je 1.300.000 doza kupljeno direktnom nabavkom. Naša država osigurala 1.273.000 doza donacijom od strane prijateljskih zemalja.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann istakla je da BiH sada ima dovoljan broj vakcina, te je pozvala građane da se vakcinišu.

  • Na ovaj način Austrija želi da da značajan doprinos povećanju stope vakcinisanja u BiH. Mogu samo citirati ministra vanjskih poslova Austrije koji kaže da pandemiju možemo riješiti samo zajedno. Današnja isporuka predstavlja čin solidarnosti s BiH, pošto u vrijeme pandemije vrijedi pravilo da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Naš zajednički interes je osigurati dostupnost djelotvornih vakcina u zemlje zapadnog Balkana – kazala je.

Hartmann naglašava da ovo nije prva podrška Austrije, dodajući da su oni organizirali isporuku doza iz Evropske unije.

  • Bosna i Hercegovina će uskoro imati ili već ima na raspolaganju dovoljno doza vakcina za sve građane. Sada je na građanima da ih i koriste. Iskoristila bih priliku da apeliram na sve građane i građanke BiH da se vakcinišu. Vakcinacija štiti vaš život i život vaših najmilijih. Vakcina AstraZeneca je sigurna, kao i druge vakcine koje su priznate od strane WHO – zaključila je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE