U SARAJEVU 16 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA JEDNA OSOBA

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina), nakon testiranja 323 osobe, potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tokom jučerašnjeg dana preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 40 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 649 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije, a u samoizolaciji trenutno se nalaze 3.244 osobe. Od početka pandemije u KS-u evidentirano je ukupno 52.150 zaraženih koronavirusom i 50.263 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 38.

Trenutno je u KS-u hospitalizirano 166 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 97, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69 pacijenata. Na respiratoru su četiri pacijenata, tri na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 14 pacijenata, a u Općoj bolnici njih sedam. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 12 osoba.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS-a pregledana su 202 pacijenta, od kojih je pet transportovano u Opću bolnicu, a osam na KCUS.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i COVID-ambulantama je 197.

COVID-pozivni centar je zabilježio 176 poziva, a obavljeno je i 164 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE