U ‘ŠKOLI KUHANJA’ GLEDAMO I MARINU ZELJKOVIĆ: VOLIM JESTI MORSKE PLODOVE, ALI IH NE ZNAM PRIPREMITI

Mirnu Zeljković već smo upoznali kroz „Super recept – Školu kuhanja“ Hayat TV-a.

Iz Sarajeva je i zaposlena je na mjestu slastičara u jednoj slastičarnoj u našem glavnom gradu.

Još kao dijete, priča nam Mirna, bila je zaljubljena u kuhanje. Očekuje da će kroz ovo usavršiti svoje kulinarske sposobnosti i biti puno bolja u  pripremanju jela.

  • Od malih nogu sam pokazivala zainteresovanost prema kuhanju i raznim specijalitetima, a ljubav prema kuhanju kako slanim tako i slatkim jelima, naslijedila sam od svoje nane. S njom sam provela najljepse dane i naučila dosta toga još od malih nogu. Jela koja me vežu za taj period  su razne vrste variva i, kako ih je zvala moja nana, „kore“ sa janjetinom ili nekim drugim mesom – priča nam Zeljković.

Priznaje da je velika zaljubljenica hrane, a kao osobu karakteriziraju je tvrdoglavost, svestranost i upornost.

  • Kao veliki gurman volim se okušati u spremanju svih vrsta jela. Za mene ne postoji jelo koje ne bih probala pa tek onda odlučila da li mi se sviđa ili ne. Kuhanje je moja strast, kuham za gušt, za svoju porodicu i prijatelje u čemu zaista i uživam. Sudeći prema njihovim reakcijama i komentarima i oni uživaju u mojim jelima – otkriva nam Mirna.  
Hayat

Svoje prvo jelo napravila je još za vrijeme osnovog obrazovanj. Bila je to pita.

  • Najradije pripremam meso sa raznim prilozima i umacima. Volim tradicionalnu bosansku i italijansku kuhinju što ne znači da se neću okušati u spremanju mnogih drugih jela. Volim eksperimentisati sa začinima i sa kombinacijama slatko¬slano, a omiljeni začin mi je curry, origano i bosiljak – priča nam takmičarka „Škole kuhanja“.

Uživa u pripremanju jela sa tijestom, raznih vrsta pizza, kroasana i domaćih peciva.

  • Nisam neki ljubitelj povrća što ne znači da ga ne kombinujem u svojim jelima. Prije sam dosta vremena provodila u kuhinji kuhajući za svoje najmilije, ali s obzirom na to da radim, u posljednje vrijeme i nemam baš puno vremena da se posvetim tome. Mama je uvijek tu da mi pomogne oko pospremanja kuhinje i radne površine, s obzirom da baš i ne volim to, ali kada nije tu snađem se i sama – nastavlja ona.

Otkriva nam kako rijetko koristi pretis lonac u svojoj kuhinji osim u slučaju kada joj brzo treba biti gotovo neko jelo.

  • Iako se bavim slastičarstvom već pet godina, i to je nešto što jako volim i u čemu prvenstveno uživam i što me ispunjava, uživam i u kuhanju slanih jela. Veliki sam gurman i volim da jedem razne vrste morskih plodova ali nisam baš neki ekspert u pripremanju istih, a jako bih voljela naučiti. U mojoj porodici mama preferira zdravu ishranu, bez masnoće i puno kalorija, što nije moj slučaj. Jednostavno, uživam u hrani kad god osjetjetim potrebu za tim – završava naša sagovornica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL DO DALJNJEG ZABRANIO KAMIONIMA SA HUMANITARNOM POMOĆI ULAZAK U GAZU

0
Izrael je u petak zabranio kamionima sa humanitarnom pomoći da uđu u Pojas Gaze sa egipatske strane preko graničnog prelaza Rafah, nastavljajući razorni napad na palestinsku enklavu nakon što je završena jednonedjeljna humanitarna pauza.