U SLATKOM RECEPTU DANAS SA NAMA JASNA DIKLIĆ: POGLEDAJTE KAKO JE POZNATU GLUMICU UGOSTILA NAŠA ALMASA LAZOVIĆ

Lijene pite su uvijek dobar izbor kolača, pogotovo ako imate prave domaće kiselkaste jabuke iz vaše bašte. Ova divna i sunčana jesen može podnijeti jedan ovakav osvježavajući kolač, zato ne gubite vrijeme, već ovog vikenda s Almasom napravite novu omiljenu slasticu u svom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas pravimo kolač s filom od jabuka i malina. Jabuke su aktuelne tokom cijele godine, ali sada su posebno zanimljive one jabuke koje su rodile u našim baštama i dvorištima. Jedna takva jabuka krasi i dvorište u kojem je odrasla i u kojem živi Almasa Lazović. Ona je u „Slatki recept“ donijela baš te jabuke za današnji kolač, a kako ne odustaje od „Srebrene maline“, u fil će dodati i maline, jer upravo ta kombinacija ovom kolaču daje posebnu dimenziju i okus. Kolač se sastoji od kore i fila. Za početak napravite jednostavno tijesto za koru. Potrebno vam je da otopite puter na sobnoj temperaturi, pripremite oštro brašno (Almasa je koristila rižino), pola praška za pecivo, šećer, koricu limuna, jedno jaje, dvije kašike mlijeka i kašiku ekstrakta ruma. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i miješajte dok se tijesto ne poveže. Ostavite ga sa strane da se malo odmori. Najbolje bi bilo u frižideru trideset minuta.

Za fil su vam potrebne jabuke, maline, šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i kardamom. U današnje doba kardamom je vrlo čest začin i koristi se u svakodnevnoj upotrebi, najviše u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim slasticama, čak i kafi i likerima, ali ovaj začin odlično ide i s mesom i koristi se u raznim marinadama. Limunski okus kardamoma dat će posebnost ne samo slatkim, već i slanim jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi poslastica različiti su načini korištenja kardamoma. Za aromatično tijesto možete ga dodati masnijim biskvitima, dizanim tijestima u pripremi voćnog hljeba, tipičnog za finsku i švedsku kuhinju, kao dodatak prhkom tijestu u pripremi kolačića s aromom narandže ili dodatkom nasjeckanih oraha.

Kardamom možete dodati mlijeku ili vrhnju za pripremu kreme od vanilije, koju ćete koristiti kao kremu u pripremi slastica od prhkog tijesta. Možete ga pomiješati i u sladoled. Mljeveni kardamom izvrsno ide s voćem, a to će dokazati i priprema današnjeg kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke očistite i ogulite pa ih naribajte (ili sameljite u sjeckalici, što je brža varijanta). U zasebnoj zdjeli pomiješajte jabuke s ostalim sastojcima za nadjev – količinu cimeta i kardamoma prilagodite vlastitom ukusu.

Tijesto koje je malo odmorilo podijelite na dva dijela pa prvu polovicu utisnite u pleh. Zbog količine putera tijesto je veoma osjetljivo pa vam predlažemo da pravite male krpice od tijesta i redate po plehu. Pokušajte da debljina bude što ravnomjernija. Preko tijesta kašikom rasporedite pripremljeni nadjev od voća. Preostali dio tijesta možete oblikovati u krpice pa njima pokriti voće ili, ako želite, možete od tijesta napraviti rešetku pa njome pokriti nadjev ili jednostavno naribajte tijesto, koje se malo stvrdnulo u frižideru, preko fila. Pecite 45 minuta, dok pita dobro ne porumeni, na 180 stepeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za koru potrebno:

  • 230 g putera
  • 270 g glatkog brašna (može i rižino)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo „Dolcela“
  • 90 g šećera u prahu „Dolcela“
  • naribana korica limuna
  • 1 jaje
  • 2 kašike mlijeka
  • 1 kašika ruma

Za fil je potrebno:

  • 350 g isjeckanih ili izrendanih jabuka
  • 150 g malina („Srebrena malina“)
  • 100 g šećera u prahu „Dolcela“
  • 1 vanilin šećer „Dolcela“
  • mljeveni cimet
  • mljeveni kardamom

Pripremljeni kolač u današnjem izdanju emisije „Slatki recept“ Almasa će servirati na tanjir i blago posuti šećerom u prahu. Uz kolač će svojoj gošći servirati „Plantago“ čaj od brusnice.

Brusnica je u svim svojim oblicima postala veoma popularna u krugovima ljudi koji se trude živjeti zdravo. Svaka šolja čaja od brusnice osigurat će vašem tijelu prijeko potrebne minerale i vitamine C, K i E. Brusnica je odavno poznata kao lijek za razne tegobe u tijelu radi svojih nutritivnih svojstava. Ova biljka bogata je antioksidansima koji su poznati u liječenju mnogih tegoba. Ovaj čaj pritom sjajno miriše i privlači vas u neku udobnu fotelju u kojoj možete uživati u divnom okusu čaja od brusnice uz neku dobru knjigu.

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra ove godine dobila je bosanskohercegovačka glumica Jasna Diklić za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i za uloge koje je ostvarila u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri, posebno u vrijeme teatra pod opsadom, u šta se ubraja veliki broj premijernih izvedbi i kreacija koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bosanskohercegovačkog teatra. Ovo je vijest koja je proteklih dana obišla cijeli teatarski svijet. Svi su iznimno ponosni na sve one sekunde, minute, sate, dane i godine koje je ova sjajna umjetnica poklonila nama, svojoj publici, na daskama koje život znače. Jasna Diklić već godinama predano sarađuje s mladima, učeći ih ljepoti scenskog izražaja i društvenoj odgovornosti umjetnosti te je stoga osnivačica i predavačica na više dramskih studija za polaznike i polaznice glumačkih škola, a vrhunac tog rada je etabliranje Juventafesta – Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva. Almasi je bila neizmjerna čast i zadovoljstvo ugostiti sjajnu bosanskohercegovačku glumicu Jasnu Diklić, za nju spremiti kolač te ujedno porazgovarati i o Jasninom prijedlogu za svojevrstan klub knjige „Slatkog recepta“. Predstavlja knjigu Aleksandra Hemona, koja govori o njegovim roditeljima, Sarajlijama koji su nastanjeni u Americi, ali bez obzira na mjesto stanovanja ne odustaju od svog sarajevskog duha i sarajevskog načina života. „Slatki recept“ u programu je subotom u 18:00 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVO SU NAJOPASNIJE SELFI LOKACIJE NA SVIJETU

0
Posljednjih godina zavladao je trend koji je odnio više od 100 života: selfi na posebno opasnim mjestima. Influenseri vole da prikažu svoje najsmjelije fotografije – snimljene na vrhu litice, višespratnice, dizalice, usred divlje rijeke…