U SLATKOM RECEPTU NAŠA ALMASA LAZOVIĆ ĆE, OMILJENIM ČOKOLADIM KOLAČEM, POČASTITI ŠEJLU ŠEHABOVIĆ

Danas pravimo kolač koji s razlogom zauzima epitet omiljeni, jer je brz, jednostavam, ne peče se i, što je najvažnije, čokoladan je.

Hayat

Hayat

Upravo zbog toga ima zanimljiv naziv u sveščici recepata Almase Lazović.

Omiljena čokoladna torta bez pečenja recept je koji ćete zavoljeti i uvijek se veoma brzo i jednostavno odlučiti napraviti ga za svoje ukućane ili prijatelje. Torta se sastoji iz tri dijela, a to su kora, čokoladna krema i ganaš.

Hayat

Za koru vam je potrebno:

–              250 grama mljevenog keksa

–              50 grama mljevenih lješnjaka (pečenih)

–              1 velika kašika meda

–              malo mlijeka po potrebi

Hayat

Za čokoladnu kremu:

–              500 grama maskarpone sira

–              400 grama „Linolade“

–              250 ml slatke pavlake „Šlag 5+“

–              2 kesice šlag fixa „Dolcela“

I na kraju za ganaš:

–              100 grama ganaš čokolade „Dolcela“

–              100 ml slatke pavlake „Šlag 5+“

Hayat

Izmiješajte sastojke za koru u jednu veću posudu. Gotovu smjesu utisnite u kalup promjera 22 ili 24 cm. Razlika je u tome što ćete, ako koristite manji promjer, dobiti višu tortu.

Hayat

Kalup obložite papirom za pečenje i odložite ga u frižider. Koru možete praviti u raznim varijantama, ali je poželjno ovakvim korama dodati orahe, lješnjake ili bademe iz prostog razloga što ćete zavoljeti mješavinu orašastih plodova i keksa.

Hayat

Naravno, u ovoj varijanti koristite pržene bademe. Ako imate problem ili alergiju na orašaste plodove, ovu koru uvijek možete obogatiti kakaom, rendanom čokoladom ili čokoladnim suzama, ili je u konačnici ostaviti bez ikakvih dodataka.

Krema je također jednostavna za napraviti, ali poslušajte savjet naše Almase, jer je i njoj bilo teško prihvatiti činjenicu da kolač ne može napraviti istog trenutka kada to poželi, pogotovo dok je bila mlađa i dok je mislila da kolač može spremiti odmah nakon kupovine namirnica. Nemojte praviti takve greške. Sve sastojke, posebno mliječne ili namaze, kao i jaja morate koristiti na sobnoj temperaturi (osim ako ne pravite tiramisu).

Hayat

Mnogo je lakše raditi s takvim sastojcima, a i kolač dobija potpuno drugu dimenziju. Ovo pravilo ne važi za slatko vrhnje koje mora biti hladno. Ukoliko su vam, naprimjer, jaja i maslac različite temperature, može se dogoditi da vam se smjesa „razdvoji“, stoga ih je najbolje izvaditi iz frižidera otprilike 2 sata prije pečenja.

Jaja možete brže zagrijati i tako što ih stavite u posudu s mlakom vodom, a maslac možete sitno nasjeckati i staviti na tanjir.

Bjelanjci se najbolje mute ako su sobne temperature. Posuda u kojoj ih mutite treba biti potpuno suha i čista, kao i mutilice miksera.

Pazite da vam dio žumanjka ne uđe u bjelanjke, jer gotovo sigurno nećete moći dobiti čvrst snijeg. Ako vam prilikom razbijanja jajeta pobjegne koja ljuskica, izvadite je pomoću druge ljuske jajeta, jer se one međusobno privlače.

Prvo kratko umutite sir, zatim dodajte „Linoladu“ i mutite dok ne dobijete glatku masu, zatim dodajte neumućenu slatku pavlaku i šlag fix. Mutite dok se ne zgusne i ne sjedini.

Hayat

Acetatna traka je baš korisna za ovakvu vrstu krema u tortama, zato je savjet više da je stavite na stranice kalupa, ali i ako je nemate, nemojte se brinuti – nakon što torta odstoji u frižideru i prije nego što skinete obruč, prođite tankim nožem uz ivicu kalupa.

Fil rasporedite po korici i stavite tortu u frižider najmanje tri sata, mada je pravilo da svaka torta prenoći u frižideru. Nakon toga izvadite tortu iz kalupa te prelijte ivice čokoladnim ganašem.

Ganaš napravite tako što ugrijete slatku pavlaku kojom prelijete izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Tortu ukrasite prženim i usitnjenim lješnjacima.

Tortu ćemo servirati uz omiljeni čaj. Kako se čokolada odlično slaže sa zelenim čajem, to će i biti ovosedmični Almasin izbor kojim će oduševiti svoju gošću.

U čaju uživa cijela planeta, poslije vode drugo je piće po konzumaciji, daleko ispred konzumiranja kafe. Stara kineska izreka kaže: Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja dan.

Čaj kao napitak nema nikakvu energetsku vrijednost, ali je zato nutritivna vrijednost čaja zanimljiva i „bogata“. Nutritivna vrijednost čaja povećava se ukoliko mu dodate i nekoliko kapi mlijeka, a pri tome čajevi ne gube na svojoj antioksidantskoj moći.

Hayat

Gošća „Slatkog recepta by Dolcela“ je Šejla Šehabović, profesorica, književnica i feministica. Na čelu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nalazi se od 2012. godine.

Od zapuštene i zaboravljene institucije, koja je grcala u dugovima i problemima, Šejla i njen tim su napravili respektabilnu kulturnu instituciju čiji rad otvara brojna neodgovorena pitanja u našem društvu, naročito kada je riječ o bosanskohercegovačkim ženama i njihovom stvaralaštvu.

Prošle godine u sarajevskom Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena je izložba nazvana „Bez sebe: Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena“, čija je autorica upravo Šejla Šehabović.

Ovaj zanimljiv razgovor uz sjajan recept pogledajte u subotu, u 18:00 sati, u programu Hayat televizije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.